Hlavní obsah

Cestu plavkyně Hlaváčové zkomplikovala studená voda z přehrady

PRAHA

Pokus o zdolání Vltavy se české plavkyni Yvettě Hlaváčové nečekaně zkomplikoval. Důvodem byl nečekaně velký odtok vody z kamýcké přehrady, který výrazně ochladil vodu v řece. Hlaváčová se proto ponořila do vody s bezmála čtyřhodinovým zpožděním, ale nakonec čtvrtou etapu Vltava Tour ještě za světla dokončila.

Článek

"První hodinka byla docela hnusná, pak jsem se ale rozplavala," řekl ČTK Hlaváčová bezprostředně poté, co opustila vodu. K plavbě v osmistupňové vodě se odhodlala po bezmála čtyřech hodinách sporů o to, zda a jak vůbec plavat. "Chtěla jsem celou Vltavu uplavat bez neoprenu, jen v obyčejných plavkách. Odplavala jsem v nich předchozí tři etapy, ale nakonec nebylo zbytí a neopren jsem si vzít musela," uvedla dvaatřicetiletá závodnice. Původně chtěla změnit plán a páteční etapu alespoň výrazně zkrátit, ale když se dozvěděla, že by tím ohrozila platnost rekordu, raději navlékla neopren.

Plavkyně si ale musela pospíšit. Etapa z Kamýku do Županovic měřila 14,2 kilometru, které nakonec absolvovala v čase 2 hodiny 50 minut a 29 vteřin. Hlaváčová se do vody ponořila před tři čtvrtě na čtyři, namísto původně plánovaného poledne. Nechybělo mnoho a závěr plavby by musela absolvovat v šeru a opět pozvolna chladnoucí vodě. Obavy se ale nepotvrdily. "Bylo to dobré, po čtyřech a půl kilometrech jsem se docela zahřála a dokonce i svlékla neopren," řekla Hlaváčová.

Tolik vody upouštět neměli

Zavzpomínala i na momenty nejistoty, které následovaly po změření teploty vody. "Šla jsem si do karavanu číst, protože bych u vody byla zbytečná. To je práce lidí z mého týmu," uvedla Hlaváčová. Prvotní informace hovořily o tom, že jí situace vykolejila. "Yvetta se z toho psychicky složila, je zavřená v karavanu a nekomunikuje," popsala situaci v jednu hodinu odpoledne tisková mluvčí akce Kateřina Hamrová.

"Je to chyba celého týmu, někde došlo ke komunikačnímu šumu. Tolik vody neměli původně vůbec upouštět," řekla Hamrová o nečekaném odpouštění kamýcké přehrady. Podle ní dokonce možná hrázní ani o pokusu nevěděli.

Večer už byla plavkyně opět v dobré náladě. "Není to moje selhání. Já jsem si dnes odplavala přes hodinu v osmi stupních, ale už je to dobré. Ani tělo mě nebolí, naštěstí jsem se brzy zahřála," dodala Hlaváčová s tím, že snad zůstane zdravá. Do Prahy by měla dorazit po uplavání zhruba 140 kilometrů v pondělí odpoledne.

Reklama

Související témata: