Hlavní obsah

Dcerku směl vidět nejdřív jen přes plot. Teď je český šampion rád, že nepřichází o krásné chvíle

Praha

Nuda a prázdnota v období bez závodů? Rozhodně ne pro úřadujícího mistra Evropy ve vodním slalomu Víta Přindiše. Jednatřicetiletý kajakář si nelehké současné období zpestřil dvěma radostnými okamžiky: koncem března se mu narodila dcera Amálka, o měsíc později se zasnoubil s přítelkyní Míšou.

Foto: Martin Hladík/kanoe.cz

Vít Přindiš na mistrovství světa ve španělském La Seu d´Urgell.

Článek

A tak mu vůbec nevadí, že stres z olympijské kvalifikace se odložil na neurčito. „Mně to vyhovuje, protože jinak bych s holkama tolik času trávit nemohl. Jsem rád, že nepřicházím o ty krásné chvíle,“ ujišťuje celkový vítěz Světového poháru a vicemistr světa z roku 2017.

Jen příchod svého prvního potomka na svět si představoval pochopitelně úplně jinak, na kontakt s dcerou si musel počkat. „Rodili jsme vlastně týden poté, co přišly ty nejpřísnější zákazy,“ líčí. A tak přítelkyni odvezl do porodnice U Apolináře ve čtvrtek večer a pak si ji už s dcerou vyzvedl až v pondělí ráno.

„Bylo to až komické, že jsem malou mohl vidět jen přes plot. Ale v porodnici se nám snažili vycházet vstříc a samozřejmě mi i přítelkyně posílala fotky,“ popisuje. Na plánovanou veselku si raději počkají, aby nemuseli počítat hosty do nezbytného limitu. „Není kam spěchat. Původně jsme chtěli letos, ale klidně počkáme,“ plánuje.

Pak už budou na soustředění vyrážet jako rodina. „Už letos, když jsem odjížděl dva a půl měsíce před porodem, jsem byl připravený se vrátit, kdyby se něco dělo, a přišlo mi to extrémně dlouhé. Za rok si nedovedu představit, že bych byl dva měsíce bez nich,“ přiznává.

„Ale samozřejmě je ve hvězdách, jestli se třeba příští zimu bude na soustředění jezdit do Austrálie,“ uvědomuje si.

Stejně jako v mnoha dalších sportech jsou mezinárodní závody v nedohlednu, častým tématem mezi domácí elitou je způsob české olympijské nominace. Odjet ji letos v létě, nebo odložit na příští rok? Mistr světa Jiří Prskavec se kloní jasně k první variantě, aby závodníci měli motivaci i letos a pak dostatek času na přípravu a kempy v Tokiu.

„Sám nevím, jestli je dobré rozhodnout tak dopředu. Tím zase spousta lidí, co nominaci nevyjedou, bude na druhé koleji, ale chápu i opačné argumenty,“ přemítá. „I když podle některých expertů je i olympiáda za rok ve hvězdách, když se nevyvine vakcína,“ připomíná.

Reklama

Související témata: