Hlavní obsah

FINA odebrala Putinovi řád, ruské plavce ale ze soutěží nevyloučila

Mezinárodní plavecká federace odebrala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi Řád FINA, který mu udělila v roce 2014. Kvůli ruské agresi na Ukrajině také organizace rozhodla, že ruští a běloruští reprezentanti v plaveckých sportech mohou do odvolání startovat pouze jako neutrální sportovci, ať už v individuálních nebo týmových soutěžích. Nesmějí užívat názvy svých států, národní barvy, vlajku ani hymnu. Totéž platí pro ruské funkcionáře. Navzdory pondělní výzvě Mezinárodního olympijského výboru je ale z mezinárodních soutěží nevyloučila.

Foto: ČSPS

Ilustrační foto.

Článek

"FINA je hluboce znepokojena dopadem války na plaveckou komunitu a celkově obyvatelstvo Ukrajiny. FINA bude vážnou situaci dál pečlivě monitorovat a podle potřeby přijme další rozhodnutí," uvedla organizace na svém webu.

Už o víkendu FINA zrušila letošní mistrovství světa juniorů, které měla koncem srpna hostit Kazaň, a rozhodla, že za současné situace nebude v Rusku až do odvolání pořádat žádné další akce. Zrušeny byly i dubnové závody Světové série v synchronizovaném plavání a skocích do vody v Kazani.

Putin obdržel Řád FINA mimo jiné za to, že "přispívá k bratrství mezi národy". Už tehdy ale ocenění vyznívalo v době konfliktu na Ukrajině a také po sérii dopingových případů ruských plavců spíše jako nechtěná ironie. Řád mu tenkrát předal tehdejší uruguayský prezident FINA Julio Maglione, jenž vyzdvihl, že Putinovo angažování se ve světě sportu kromě bratrství mezi národy také "pomáhá zlepšovat životní styl a vzdělanost mladých lidí v Rusku a propaguje zdravější společnost, v duchu míru a přátelství."

Udělení vyznamenání Putinovi a jeho odůvodnění tehdy vyvolalo pozdvižení mimo jiné v německém parlamentu, jehož člen Frank Steffel plaveckou federaci tvrdě kritizoval. "Přijde mi to jako nevkusná provokace. S ohledem na situaci na Ukrajině je tohle rozhodnutí FINA neúnosné," uvedl člen výboru pro sport ve spolkovém sněmu.

Reklama

Související témata: