Hlavní obsah

Hlaváčová jako první žena přeplavala Vltavu

PRAHA

Plavkyně Yvetta Hlaváčová úspěšně dokončila svůj pokus o zdolání Vltavy, sedmou a poslední etapu plavby završila před půl šestou večer na pražské Smíchovské pláži. Podle organizátorů bude výkon Hlaváčové zapsán do české Guinnessovy knihy rekordů, žádná žena dosud takovou plavbu neabsolvovala. Podle Miroslava Marka z dohlížející agentury Dobrý den Hlaváčová urazila během sedmi dnů 138,7 kilometru, ve vodě strávila 31 hodin. Nejdelší z etap měřila 25,3 kilometru.

Článek

Naposledy se 32letá plavkyně do Vltavy ponořila v pondělí v poledne v Davli a závěrečnou 22 kilometrů dlouhou trať absolvovala za čtyři hodiny a 55 minut. Jiří Ondruš ze servisního týmu prohlásil, že poslední etapa se již obešla bez komplikací. V předchozích dnech ale taková spokojenost nebyla pravidlem.

Čtvrtá etapa začala v pátek s bezmála čtyřhodinovým zpožděním, protože velký odtok z kamýcké přehrady ochladil vodu na pouhých sedm stupňů Celsia. Podobný zážitek si Hlaváčová zopakovala o den později. V desetikilometrovém úseku mezi přehradami Slapy a Štěchovice ji čekala voda jen o málo teplejší, devítistupňová. I zde musela Hlaváčová obléci neopren.

"Sehnali jsme Yvettě dokonce rukavice a boty, protože včera měla úplně promodralé ruce a nohy," řekl v sobotu jeden z členů doprovodného týmu. V jiných částech řeky teplota vody šplhala přes 20 stupňů. Obě kritické etapy nakonec dokončila bez následků.

Blatný: běžný ostřejší trénink dálkového plavce

Názory na hodnotu výkonu Hlaváčové nejsou vždy jednoznačné. "Nechápu, v čem je ten rekord, a jako vždy se mi jeví z její strany poněkud nadšené prohlášení, že tím aspiruje na zápis do Guinnessovy knihy rekordů," řekl ČTK dvaačtyřicetiletý český plavec Richard Blatný, který je stejně jako Hlaváčová jedním z přemožitelé kanálu La Manche. "Týdenní plavba s denní dávkou okolo dvaceti kilometrů je běžným ostřejším tréninkem dálkového plavce," dodal Blatný, který v roce srpnu 2005 ve Vltavě uplaval na jeden zátah trasu mezi Slapy a Mělníkem. Na zdolání 82 kilometrů i s přestávkami potřeboval 29 hodin.

Absolutním rekordmanem na Vltavě je třiapadesátiletý Slovinec Martin Strel, který v červnu 2005 uplaval během týdne 365 kilometrů dlouhý úsek mezi Lipnem a Mělníkem. O regulérnosti Strelova výkonu výkonu ale panují určité pochybnosti, podle některých zdrojů při plavbě používal ploutve a neváhal se kus cesty svézt i na laně za lodí.

Reklama

Související témata: