Hlavní obsah

Hlaváčová rekord La Manche nepřekonala

DOVER/PRAHA

České plavkyni Yvettě Hlaváčové se nepodařil sobotní pokus o dosažení absolutního rekordu v přeplavání kanálu La Manche. Hlaváčová doplavala z Anglie do Francie v čase 7 hodin a 53 minut a zůstala tak 28 minut za svým loňským časem.

Článek

Rekord tak stále drží Bulhar Petar Stojčev, který 25. srpna dosáhl času 6:57:50. Hlaváčová je nejrychlejší ženou, když před rokem přeplavala úžinu mezi Anglií a Francií za 7:25:16. Tohoto výkonu přitom dosáhla při pokusu zdolat La Manche oběma směry.

"Po výborném začátku se zvedly vlny. Na francouzské straně nepomohl proud, jak se podle plánu čekalo. Dva kilometry před cílem ji navíc dostihl zpětný proud. Čas Yvetty je ale o 18 minut lepší než čtvrteční výkon Rusky Pankinové," uvedl trenér Jiří Povolný.

Hlaváčová v sobotu vyrazila v 10:45 hodin z Doveru za jasného slunečného počasí při teplotě 24 stupňů. "Ideální proudy ale byly ve čtvrtek a v pátek. Yvetta musela odvést špičkový výkon hned po vyplutí a to jí stálo hodně sil," dodal trenér Povolný.

Prvních deset kilometrů uplavala Hlaváčová za hodinu a 46 minut. V průběhu další hodiny se ale zvedly vlny a plavkyně zdolala pouze tři kilometry. Po čtyřech a půl hodině Hlaváčová urazila vzdálenost 21 kilometrů, voda měla teplotu 19 stupňů a počasí se začalo zlepšovat. Navíc vítr foukal do zad. Ještě po necelých pěti hodinách atakovala hranici sedmi hodin. Protiproudy od francouzských břehů v závěru ale udělaly škrt přes rekordní plán.

Reklama

Související témata: