Hlavní obsah

Jachtařka Šmídová je podruhé těhotná a odkládá návrat k závodění

PRAHA

Nejúspěšnější česká jachtařka Lenka Šmídová je podruhé těhotná a minimálně do začátku příštího roku tak znovu odkládá svůj návrat k závodění. Druhý potomek by se měl stříbrné medailistce ve třídě Evropa z olympiády v Aténách 2004 narodit uprostřed léta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jachtařka Lenka Šmídová je podruhé těhotná.

Článek

Šmídová, která má jedenapůlroční dceru Viktorii, se původně měla k závodění vrátit loni v létě. V posádce s Američankou Elizabeth Kratzigovou chtěly startovat na evropském šampionátu a připravovat se na olympiádu v roce 2012 v Londýně. Druhé těhotenství však plány neratovické jachtařky pozměnilo.

"Z návratu nakonec sešlo. Jsem v očekávání druhého potomka, takže teď je to jasně dané. Další příprava se odkládá a letos o mně neuslyšíte," řekla dnes ČTK a Radiožurnálu Šmídová.

Druhé dítě očekává v létě stejně jako dceru Viktorii, která se narodila předloni v červenci. "Jestli to bude chlapeček nebo holčička, to je jedno. Hlavně když to bude zdravé," uvedla Šmídová, která se loni v srpnu provdala za podnikatele Marka Vydru.

Účasti v Londýně se ještě definitivně nevzdala. Je ovšem jasné, že vybojovat si místo na olympiádě bude moci až příští rok na jaře na evropském šampionátu. Letošní hlavní kvalifikaci na prosincovém mistrovství světa v Perthu, odkud postoupí do Londýna dvě třetiny lodí, nestihne.

"Jediná varianta jak stihnout Londýn je pro mě zkusit až tu druhou kvalifikaci v roce 2012. S kým by to bylo, zatím nevím. Může to být s Elizabeth nebo s někým odsud z Čech," prohlásila Šmídová.

Návrat ji stále láká

S kvalifikací "na poslední chvíli" má zkušenosti z předešlého olympijského cyklu, kdy závodila s neratovickou kolegyní Lenkou Mrzílkovou. "S Lenkou jsme se kvalifikovaly do Pekingu taky až z druhé vlny. Ono to není až tak těžké, protože ty kvalifikované země už se nepočítají, takže se to pořadí posouvá," uvedla.

Návrat k závodění ji každopádně stále láká. "Jenom nevím, jestli to bude možné. Člověk uvažuje o všech možnostech, ale teď momentálně nemám dlouhodobější plán," řekla Šmídová.

Roli maminky si užívá a závodění jí prý chybí čím dál méně. "Tři olympijské kampaně jsem se na plný úvazek věnovala jachtingu, byl to můj každodenní chléb. Je to obrovská změna, když musíte kupovat plíny, zabývat se dítětem a starostmi kolem něj. Je to jiná životní etapa a já si to užívám. Závodění mi chybí čím dál méně," prohlásila pětatřicetiletá jachtařka.

Její dcera začala chodit, a tak má více času na to, aby mohla trénovat. "Nemusím už Viktorku tolik hlídat a ona se líp zabaví. Myslím, že je to docela pohodové miminko," řekla Šmídová.

Kondici si udržuje tréninkem na suchu i na vodě. "Vloni jsem strávila spoustu dní trénováním a také závoděním na kajutových lodích. Dvakrát týdně chodím s profesionálním trenérem cvičit do posilovny. Vedle toho běhám nebo minimálně rychle chodím s kočárkem. Mám výborný tříkolečkový kočár, se kterým se dá běhat. Je to takový indiánský běh," usmála se.

"Snažím se prostě trénovat, co mi moje fyzické možnosti dovolí. Když máte dobrou fyzičku, je to o to lehčí se po miminku ke sportu vrátit," dodala Šmídová.

Reklama

Související témata: