Hlavní obsah

Jachtařská elita začala bojovat na Lipně

Praha

Historicky první mistrovství Evropy katamaránů třídy Tornado v České republice je v plném proudu. Po prvním dnu se v čele pořadí usadila favorizovaná řecká posádka Kostas Trigkonis, Iordanis Paschalidis. Nejlepší z českých posádek je průběžně čtvrtá dvojice David Křížek, Zdeněk Adam.

Foto: Martina Barnetová

Regata ME katamaránů třídy Tornado nabídla na Lipně atraktivní podívanou.

Článek
Fotogalerie

První den šampionátu byl sice krásně slunečný, s větrem to ale vypadalo slabě. Nakonec se nicméně rozfoukalo na 8-9 uzlů a posádky mohly odstartovat do první rozjížďky s rovným větrem.

V první rozjížďce dominovaly dvě řecké posádky - za Paschalidisem a Trigkonisem skončili krajané Mavros a Tagaropoulos. Na třetím místě se usadila zkušená posádka manželů Gäblerových.

V druhé rozjížďce opět dominovali Paschalidis s Trigkonisem, kteří díky velkým zkušenostem dokázali vyhrát i přes horší start. Na druhém místě dojeli Gäblerovi a třetí příčku obsadili Řekové Mavros s Tagaropoulosem.

Slabší povětrnostní podmínky provázely i úvod druhého dne šampionátu. Brzy odpoledne ale přišel solidní jihozápadní vítr o síle 12 až 14 uzlů, v nárazech i 16 uzlů. Tyto podmínky dovolily odstartovat tři rozjížďky, v nichž díky silnému větru nebyla nouze o dramatické situace.

Průběžné vedení potvrdili Paschalidis s Trigkonisem, nejlepší českou posádkou je po pěti rozjížďkách David Křížek se Zdeňkem Adamem.

Reklama

Související témata: