Hlavní obsah

Jedenáct z dvanácti českých lodí je v semifinále SP ve vodním slalomu v Pau

Aktualizováno

Jedenáct z dvanácti českých lodí postoupilo do semifinále Světového poháru ve vodním slalomu v Pau. Nejlépe si v kvalifikaci vedl kajakářský olympijský šampion Jiří Prskavec, který obsadil třetí příčku. Jako jediná ve Francii vypadla kajakářka Barbora Valíková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Prskavec na archivním snímku.

Článek

Všichni čeští kajakáři zajeli čistě a postoupili hned z první jízdy. Prskavec měl třetí čas se ztrátou 0,55 sekundy na nejrychlejšího Titouana Castrycka z Francie. Úřadující mistr světa Vít Přindiš byl o více než dvě sekundy pomalejší a obsadil jedenáctou příčku. Ondřej Tunka, jenž na této francouzské trati získal v roce 2017 světový titul, se kvalifikoval jako devatenáctý.

Kajakářky měly postup komplikovanější. Napoprvé uspěla jen Antonie Galušková, která se dvěma trestnými sekundami postoupila z 12. místa. Na vítězku kvalifikace Elišku Mintálovou ze Slovenska ztratila 4,67 sekundy.

Valíková a Tereza Fišerová měly v první jízdě po dvou dotecích branek a po umístění ve čtvrté desítce musely do opravné jízdy. V ní uspěla jen Fišerová, která postoupila z druhé příčky. Valíková byla devatenáctá daleko za postupovou desítkou.

Ani na kánoi, na které má řadu medailí z velkých akcí, olympionička Fišerová neuspěla napoprvé. Zatímco sestry Gabriela a Martina Satkovy se kvalifikovaly z jedenácté a patnácté příčky, nejzkušenější česká reprezentantka byla se čtyřmi trestnými sekundami až třicátá. Znovu ve druhém kole nezaváhala, tentokrát tuto jízdu vyhrála.

V první kvalifikační jízdě kanoistů uspěl z českých reprezentantů pouze stříbrný olympijský medailista Lukáš Rohan, který se kvalifikoval ze sedmé příčky. Loňský mistr světa Václav Chaloupka byl první pod čarou se ztrátou 33 setin na postup, Vojtěch Heger o tři místa za ním na 24. příčce. Druhou jízdu ale čeští kanoisté ovládli. Vyhrál Chaloupka o sekundu před Hegerem. Za nimi skončil legendární Slovák Michal Martikán. Třiačtyřicetiletý pětinásobný olympijský medailista na závodech v Pau startuje poprvé letos na vrcholné mezinárodní scéně.

V sobotu budou v semifinále a finále závodit kajakáři a kajakářky, v neděli je tentýž program na kánoích. Na závěr závodního víkendu pak následují vyřazovací jízdy v extrémním slalomu.

Reklama

Související témata: