Hlavní obsah

Jediná šance. Češi zkrátili loď, aby mohli pokračovat v olympijské slávě

Michal OsobaPrávo

Dvě olympiády po sobě připravili sobě i českým fanouškům medailovou radost. Posádka čtyřkajaku si z Londýna i z Ria přivezla bronzové medaile, sehrané kvarteto patřilo stabilně k nejlepším na světě. Aby mohlo o další vavříny bojovat i za rok v Tokiu, musí zvládnout mistrovství světa v maďarském Szegedu, která je pro čtyřkajak jedinou kvalifikací na olympiádu.

Foto: Český svaz kanoistiky

Český čtyřkajak vyráží bojovat o olympiádu, zpředu Jakub Špicar, Lukáš Nepraš, Daniel Havel a Jakub Zavřel.

Článek

Od bronzové obhajoby v Riu se mnohé změnilo. Místo kilometru se bude bojovat o olympijské medaile na poloviční trati. A z úspěšné posádky zůstal jediný Daniel Havel.

„V roce 2015, kdy se jela kvalifikace o Rio, jsme byli na kiláku suverénní. Věděli jsme, že i když se nepovede závod na sto procent, stejně můžeme jet o medaili. Jeli jsme bojovat na mistrovství světa hlavně o titul, ne o olympijskou nominaci,“ vybavuje si šampionát v Miláně.

„Teď jedeme bojovat hlavně o olympijskou nominaci. Klidně můžeme mít medaili, ale teď to bude mnohem vyrovnanější,“ očekává nejzkušenější člen posádky.

Do Szegedu vyrazili i další tři parťáci, kteří s ním vedle olympijských bronzů dobyli titul mistrů světa v roce 2014. Jenže Josef Dostál dal přednost singlu a deblkajaku, Jan Štěrba a Lukáš Trefil se představí v neolympijských posádkách.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

one week to Szeged🇭🇺💪🏼#canoesport #icfsprint #synergyclubandel #jantexpaddles #oakleyteam #ascdukla

Příspěvek sdílený Jakub Špicar (@jakubspicar),Srp 16, 2019 v 10:36 PDT

Spolu s Havlem tak pojedou Jakub Špicar, Lukáš Nepraš a Jakub Zavřel. Olympijské síto je nemilosrdné, do Tokia si může lodě chystat sedm nejlepších evropských posádek. Žádná šance na opravu.

„Je to kruté, protože celá špička je evropská, ve hře bude tak patnáct vyrovnaných posádek. Rozhodne semifinále, kdo ho zvládne, bude mít na 90 procent vyhráno,“ očekává Havel.

„Jsem nervózní už asi měsíc. Když se něco pokazí, hází se to na háčka a člověk to nechce pokazit dalším třem lidem,“ pousměje se háček posádky Špicar.

Česká nominace na MS (olympijské disciplíny)
Muži
200 m, K1: Šváb, 500 m, K4: Špicar, Nepraš, Havel, Zavřel, 1000 m, K1: Dostál, K2: Dostál, Šlouf, C1: M. Fuksa, C2: M. Fuksa, P. Fuksa.
Ženy
500 m, C1: Ježová, C2: Ježová, Jandová, 1000 m, K4: Sobíšková, Betlachová, Paloudová, Kožíšková.
ČT sport vysílá přímé přenosy v pátek 15.00-17.05, v sobotu 11.30-13.00 a v neděli 11.40-13.30.

Trumfem české posádky by mohla být i kratší loď. Místo obvyklé jedenáctimetrové měří jejich nové plavidlo jen deset metrů. „Je kratší o šedesát centimetrů na špičce, a o čtyřicet na zádi,“ popisuje Nepraš nejnovější model čtyřkajaku. „Je tužší a tvrdší, daleko líp reaguje na naše pokyny. Už na prvním tréninku nám sedla,“ pochvaluje si Špicar.

Proč Češi sáhli ke zkrácení lodi? „Byli jsme dost pomalí na startech, tahle loď je o dost rychlejší,“ vysvětluje Nepraš. „Navíc v té předchozí lodi jsme si připadali jako ve vaně, tady jsme blíž vodě, což nám také sedí,“ doplňuje zadák Zavřel.

Reklama

Související témata: