Hlavní obsah

Jsem rád, že jsem vůbec doplaval, pravil vyčerpaný Micka po prvním velkém finále

Budapešť
Aktualizováno

Po vylepšeném českém rekordu v sobotní rozplavbě nastoupil Jan Micka v Budapešti ke svému prvnímu velkému finále. Při premiéře mezi elitní osmičkou na MS nakonec dohmátl vyčerpaný jako poslední a souboj s časem bral především jako velkou zkušenost.

Dojmy Jana Micky po osmém místě na patnáctistovce volný způsobVideo: ČSPS/Martin Sidorják

 
Článek
Fotogalerie

Proti novém českém rekordu v rozplavbě 14:55,47 jste v závodu zaostal o čtrnáct sekund. Neměl jste tolik sil co v rozplavbě?

Jsem rád, že jsem vůbec doplaval. Došlo mi.

Na osmi stech metrech jste měl proti sobotě ztrátu tří sekund. Začal se výkon lámat tam?

Ještě předtím, kolem pěti set metrů. Snažil jsem se držet Nora Christiansena, jenže mi to vůbec nešlo. Chtěl jsem zvýšit frekvenci, ale pak jsem si vzpomněl na slova trenérky, že jestli začnu hrabat, tak mě nakope do zadku. Tak jsem od toho plánu radši upustil a snažil se pořád o dlouhé protažené tempo. Ale vůbec mi to nesedlo. Bylo to mé první velké finále. Ostatní byli ostřílení, věděli, do čeho jdou. Já měl premiéru. Bohužel to nevyšlo, tak příště.

Dalo se plavat dvakrát za sebou na hranici osobního rekordu?

Třeba loni na ME v Londýně se mi to povedlo. Možná mělo vliv to, že jsem se v Maďarsku necítil první dny úplně nejlépe. Já jsem ale za to osmé místo rád. Sice jsem byl poslední, ale bylo to finále mistrovství světa, v rozplavbě jsem posunul český rekord. Myslím, že můžu být spokojený.

Po nevýrazných výkonech si pro zlato doplaval Ital Paltrinieri, po jehož boku jste letos trénoval. Co jste říkal na jeho suverénní výkon?

Já jsem mu to hrozně přál. A příště třeba bude řada na mě. Není všem dnům konec. Čeká mě ještě spousta závodů.

Reklama

Související témata: