Hlavní obsah

Kajakáře Hradilka čeká filmová premiéra, je nervózní

Praha

V očekávání, jak se zalíbí filmovým fanouškům i kritikům, je nyní Vavřinec Hradilek. Vodní slalomář ztvárnil hlavní roli ve filmu Tenkrát v ráji, který vypráví příběh legendárního horolezce Josefa Smítky zavražděného nacisty. Snímek vstoupí do kin ve čtvrtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Vavřinec Hradilek.

Článek

"Docela se těším, ale jsem dost nervózní. Ale to je asi normální. Tvůrci i herci jsou nervózní z toho, jak to přijme veřejnost. Už jsem to viděl, ale musí to zhodnotit ostatní, jestli to je dobré, nebo ne," řekl novinářům Hradilek, jehož čeká slavnostní premiéra pro pozvané hosty dnes večer. "Už je to hotové, už z toho nevybruslím," pousmál se kajakář.

Stříbrný medailista z olympijských her v Londýně má prý čím dál tím víc pocit, že film není dobrý. A ten pocit se podle jeho slov zhoršuje. "Třeba tam nebude scéna, na kterou jsem byl nejvíc pyšný," řekl Hradilek. "Postelová, co?" dobíral si kolegu další kajakář a bronzový olympijský medailista z Ria Jiří Prskavec.

"Kdepak, na tu rozhodně pyšný nejsem," smál se Hradilek. "Je to ta scéna z traileru, kdy máme s Honzou Budařem takový hodně blízký pohled z očí do očí v Terezíně," popisoval někdejší kajakářský mistr světa. "Ale jestli jsem dobrý herec, to musíte zhodnotit vy," vyzval novináře.

Zážitek z Terezína byl negativní

Film natáčel loni na podzim, nyní má hodně práce s kampaní. Hradilka nová zkušenost bavila. "Poznal jsem neskutečné množství lidí, které bych jinak v životě nepotkal. Mohl jsem prožít dějiny, který znám z učebnic a jsou poměrně důležité. Zážitek z Terezína byl hodně negativní, ale postupem času si uvědomuju, že může být rád, že jsem to viděl. Protože to bylo tak depresivní, že si člověk uvědomí, v jak dobré době žijeme," řekl.

Moc se mu líbil i Český ráj, kde se točily exteriéry filmu. "Natáčeli jsme tam na podzim, tak to bylo hrozně hezké," vzpomínal a jmenoval další další místa: Tiské stěny, Adršpach i Tatry. "Takže myslím, že když už nic, tak film bude minimálně obrazově hrozně hezký," věřil.

Na premiéru pozval rodiče a sourozence. Celá rodina ale film při jeho premiéře nejspíš neuvidí. "To bychom zabrali velkou část kina," smál se Hradilek. "Já jsem ani nechtěl zvát moc lidí, protože člověk nikdy neví, jak to dopadne. Když by to vidělo co nejmíň lidí v případě, že budu úplně hrozný, tak by to bylo lepší," dodal kajakář.

Reklama

Související témata: