Hlavní obsah

Kajakáři už labutě radši neprovokují, nechtějí schytat ránu

Michal OsobaPrávo

Od olympijského Londýna, kde vybojovali bronz, si společně sedli do lodi jen dvakrát. Poprvé při televizním natáčení, podruhé při začátku přípravy. „Ale není to zvykem, jindy si do čtyřkajaku společně sedneme až na jaře,“ vypráví nejzkušenější člen posádky Jan Štěrba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bronzový čtyřkajak z Londýna (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel.

Článek

Za měsíc opět vyrazí na pětitýdenní soustředění do americké Chula Visty a znovu začne boj o čtyři místa v posádce. Ani olympijská medaile nedává záruku místenky pro další sezónu. „Je nás podobně hodně jako loni, jen Honza Souček se dal na trénování. Záležet bude na jarní kvalifikaci, ale já doufám, že si ty pozice uhlídáme," věří Lukáš Trefil.

Umí člověka praštit

Kajakáře čeká boj nejen s rivaly, ale při trénincích i s aktivními labutěmi. „Snadno se vyplaší. Když má na břehu mladé a projedete blízko ní, vystartuje po vás. A ona umí člověka praštit. Pravda, občas jsme je i malinko provokovali, mě naštěstí pořádně nikdy nenapadla," vypráví Trefil. „Mě už jo, takže já je neprovokuju," ujišťuje Daniel Havel.

„Slyšel jsem, že těmi tvrdými křídly může člověka i zabít, když pořádně praští. Nebo můžou poškrábat loď drápy," tvrdí Trefil. „No a co teprve, když se do ní zakousne zubama," s úsměvem koriguje parťákovo téměř hororové vyprávění Štěrba.

Kajakáři se budou muset dál pořádně ohánět, londýnský úspěch je nikterak nezajistil. „Možná jsme doufali ve větší zájem sponzorů, ale je minimální. Není na to nejšťastnější doba, s jejich hledáním mají problém zlatí medailisté, natož bronzoví," ví Štěrba.

Čtyřkajak zůstává prioritou

U velkých firem sice ne, ale aspoň u dětí olympijský bronz ohlas měl. „Mám informace ze Sparty, kde jsem začínal, že jich tam přišlo na nábor víc než obvykle," hlásí Trefil.

„Kanoistika byla konečně vidět, protože když nejste na olympiádě, nejste nikde," doplňuje Štěrba, který jezdil v minulé sezóně i na deblkjaku s Havlem. Josefu Dostálovi je zase přisuzována budoucnost na singlu, prioritou ale zůstane posádka, která jim přinesla největší úspěch. „Na čtyřkajaku se chceme ukázat, ostatní disciplíny budou případně doplňkové," ujišťuje Havel.

Reklama

Související témata: