Hlavní obsah

Kajakářský mistr světa Prskavec je nejlepším sportovcem ČSK

Vodní slalomář Jiří Prskavec byl zvolen nejlepším sportovcem Českého svazu kanoistiky za uplynulý rok. Dvaadvacetiletý kajakář si ocenění zajistil mimo jiné díky titulu mistra světa z Londýna, kde s kolegy vyhrál i neolympijský závod hlídek. Druhý v anketě skončil rychlostní kanoista Martin Fuksa, třetí místo obsadila kajakářka Kateřina Kudějová, další reprezentantka vodního slalomu. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo dnes v pražském hotelu Pyramida.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dvojnásobný mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec (na snímku) převzal 11. ledna v Praze ocenění pro nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistiky za uplynulý rok.

Článek

Prskavec měl skvělou sezonu, vyhrál také mistrovství světa i Evropy do 23 let a dostal se do nejlepší desítky novinářské ankety Sportovec roku. Ovládl také svazovou anketu sekce vodního slalomu a sjezdu na divoké vodě. "Mám z ocenění radost, ale vážím si hlavně úspěchů na vodě. To, co přijde potom, je jen třešnička na dortu," řekl Prskavec, dvojnásobný mistr Evropy mezi seniory z let 2013 a 2014.

"Začínal jsem s tím, že jednou budu nejlepší na světě a že pojedu na olympijské hry stejně jako táta," vzpomínal kajakář. Účasti v Riu se přiblížil právě na MS v Londýně, kde si vítězstvím připsal pět bonusových bodů do domácí nominace. "Myšlenky se samozřejmě k olympiádě ubírají, ale já se snažím hlavně soustředit k nominaci. Tam se musí zadařit, aby myšlenky na Rio mohly sílit," má jasno.

Fuksa rovněž vyhrál světové zlato na neolympijské pětistovce a má za sebou nejúspěšnější rok v kariéře, neboť vyhrál v Račicích mistrovství Evropy. "Olympiáda je můj největší sen, proto tam míří veškerá příprava. Moje přání je být hlavně zdravý a to, aby se dřina při tréninku zúročila právě v Riu," řekl kanoista, který vybojoval na MS na olympijském kilometru stříbro.

Kudějová má z Londýna rovněž dvě zlata jako Prskavec, ale v anketě na ni zbylo až třetí místo. "Začalo to jedničkou z ústní zkoušky," glosovala své letošní úspěchy na univerzitním poli. Na ME byla třetí.

"V tu dobu mě vůbec nenapadlo, že k tomu všemu ještě budu na bedně na Světovém poháru v Praze, dostuduju bakaláře a budu dvojnásobnou mistryní světa," vzpomínala. "A pak jsem přidala druhé místo z předolympijského závodu v Riu. Byl to rozhodně můj nejúspěšnější a nejhezčí rok," hodnotila Kudějová.

Týmům vládne čtyřkajak

V kategorii týmů zvítězila posádka čtyřkajaku rychlostních kanoistů ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba před hlídkami kajakářů a kajakářek ve vodním slalomu.

V uplynulém roce získali kanoisté pět medailí v olympijských disciplínách a na hrách v Brazílii budou patřit k největším nadějím českého týmu. "Výsledky jsou zavazující. Směrem k olympiádě v Riu se od nás hodně očekává, což může být ošidné, ale já věřím, že pokud budou všichni v srpnu zdraví, tak to dopadne dobře a medaile by měla v Riu cinknout," uvedl předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Anketa o nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistiky:
Kanoista roku 2015:
1. Prskavec (vodní slalom)
2. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika)
3. Kateřina Kudějová (vodní slalom).
Týmy:
1. Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba (K4, rychlostní kanoistika)
2. Jiří Prskavec, Vavřinec Hradilek, Ondřej Tunka (K1, hlídky)
3. Kateřina Kudějová, Štěpánka Hilgertová, Veronika Vojtová (K1, hlídky).
Junioři:
1. Martina Satková (vodní slalom, sjezd)
2. Václav Chaloupka (vodní slalom)
3. Adam Neubert (sjezd)

Reklama