Hlavní obsah

Kanaďanka MacNeilová zaplavala na MS světový rekord na 100 metrů motýlek

Kanaďanka Margaret MacNeilová zaplavala na mistrovství světa v krátkém bazénu světový rekord na 100 metrů motýlek. Výkonem 54,05 sekundy překonala o 54 setin rok staré historické maximum Američanky Kelsi Dahliaové. Pro MacNeilovou je to už druhý světový rekord v Melbourne, v pátek překonala vlastní maximum na 50 metrů znak.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Kanadská plavkyně Margaret MacNeil drží diplom za překonání rekordu.

Článek

Motýlek je pro dvaadvacetiletou plavkyni s čínskými kořeny, kterou jako roční adoptovala kanadská rodina, hlavním stylem. Na stovce loni vyhrála olympijské hry v Tokiu a na tehdejší úspěch navázala dnes i titulem v krátkém bazénu. Osobní rekord si zlepšila bezmála o tři čtvrtě sekundy a získala třetí zlato na tomto šampionátu. Vedle rekordních závodů na 100 metrů motýlek a 50 metrů znak ovládla i motýlkářskou padesátku.

Celkem na tomto MS padlo jedenáct světových rekordů, z toho tři v individuálních disciplínách. Ten individuální má vedle MacNeilové Litevka Ruta Meilutyteová, která ho překonala v semifinále na 50 metrů prsa. Rychleji než dřívější světový rekord plavala i v dnešním vítězném finále, ale časem 28,50 za svým sobotním výkonem o třináct setin zaostala.

Dnešní závěrečný den přinese dvě české finálové účasti. Na dvoustovce postoupila kraulařka Barbora Seemanová a uspělo také mužské kvarteto v polohové štafetě na 4x100 metrů.

Reklama

Související témata: