Hlavní obsah

Konec ve čtyřkajaku. Stříbrný medailista z Ria opouští své parťáky

Praha
Aktualizováno

Rychlostní kanoista Josef Dostál končí ve čtyřkajaku, kterému pomohl ke dvěma bronzovým medailím na olympijských hrách. Třiadvacetiletý kajakář se zaměří jen na individuální závody a nově na kratší pětisetmetrovou trať. Informoval o tom v tiskové zprávě. Nevyloučil však, že se rok před příští olympiádou do čtyřkajaku vrátí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Josef Dostál.

Článek

Dostál, čerstvý vítěz ankety o českého kanoistu loňského roku, získal ve čtyřkajaku s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Janem Štěrbou bronz loni v srpnu na hrách v Riu a také o čtyři roky dříve v Londýně. V individuálním závodě na 1000 metrů je mistrem světa a má z Ria olympijské stříbro.

„Po olympiádě jsem se společně s trenérem Karlem Leštinou rozhodl, že v příštích dvou sezónách se budu maximálně soustředit na singl a kromě své tradiční trati K1 na kilometr budu jezdit i K1 na pětistovce," oznámil Josef Dostál.

"S kluky ze čtyřkajaku jsem zažil neskutečné období, kdy jsme kromě olympijského zlata vyhráli snad úplně vše, co bylo možné a stále jsme i držiteli světového rekordu na K4. Na toto období budu vždy rád vzpomínat a klukům za ně moc děkuji. Své rozhodnutí jsem jako první sdělil právě jim. Alespoň je teď při své výšce a váze nebudu brzdit," pousmál se Dostál.

Čtyřkajak a singlová pětistovka se časově překrývají

Nejlepšího českého kanoistu nyní čeká náročná zimní příprava, ve které kombinuje trénink na vodě, v posilovně i na lyžařských svazích. Vrcholem jeho letošní sezóny bude srpnové mistrovství světa v Račicích, které se do České republiky vrací po dlouhých 60 letech, a kde bude obhajovat titul mistra světa.

O to větším lákadlem bude pro populárního Pepu získat dvě individuální medaile. Čtyřkajak a singlová pětistovka se v programu všech závodů časově překrývají a obojí tím pádem jezdit nejde. Svou výkonnost tak Dostál bude maximálně věnovat jen singlu a rád by se posunul ještě o kousek dál. Právě zde totiž cítí velkou šanci.

„Momentálně ještě není jasné, jaké tratě v kategorii K4 se na příští olympiádě v Tokiu pojedou. Trenéři mě znají a vědí, co můžou čekat. Právě teď je ideální čas dát šanci mladším klukům, aby nasbírali zkušenosti a zazávodili si. Já v případě zájmu trenérů rád v předolympijské i olympijské sezóně do čtyráku naskočím a vyzkouším si, zda dokážu stále být pro českou posádku K4 přínosem," dodal Dostál.

Parťáci jeho rozhodnutí respektují

Ostatní členové posádky jeho rozhodnutí respektují. "Chápu ho, možná bych se v jeho situaci zachoval stejně," řekl ČTK zadák Štěrba. "Je to příležitost, aby se do posádky zapracovali nadějní borci," našel pozitivum na začátku nového olympijského cyklu.

V březnu se rozhodne, na jaké trati se bude disciplína K4 na olympiádě jezdit, hovoří se o pětistovce. "Asi by bylo horší, kdyby jeho odchod přišel v průběhu cyklu, kdy bude posádka složená. Není to katastrofa," usoudil Štěrba. "Navíc se tomu do budoucna nebrání, může se stát, že se bude chtít vrátit," doplnil.

Podobný názor má i Trefil. "Tak nějak jsme všichni tři čekali, že tenhle krok udělá. Mě osobně to nějak nepřekvapilo," prohlásil Trefil, který v týmu seděl na druhém místě. Upozornil, že rozhodně tento krok nenarušil vzájemné vztahy. "Čtyrák se bude skládat znovu a budoucnost je zářivá i dál. Je nás spoustu dobrých a mladých, myslím, že ho dokážeme složit tak, aby výsledky byly podobné," doplnil.

Reklama