Hlavní obsah

Konečně pojedu jako bidlák-profesionál, těší se na Primátorky Chalupa

PRAHA

Po roční pauze se při víkendových Primátorkách opět představí v osmě pražské Dukly Václav Chalupa. Jednačtyřicetiletý závodník jel slavné klání na Vltavě poprvé v roce 1985, královský závod ale pojede teprve popáté. A vůbec poprvé jako zástupce nepárové disciplíny zvyklý jen na jedno veslo. „Dřív mi to dělalo potíže. Teď si osmu užívám,“ říká legenda českého veslování před startem 96. ročníku tradičního podniku.

Článek

Chalupa dal před čtyřmi lety vale skifu a kariéru si chtěl prodloužit v párové čtyřce. Nakonec však s krátkým intermezzem na dvojskifu úspěšně zakotvil na dvojce bez kormidelníka a spolu s Jakubem Makovičkou loni nechyběl na šesté olympiádě. „Po olympiádě v Aténách mě motivovalo, že jsem se dostal do party veslařů. Celou dobu jsem jezdil sám na skifu a strhlo mě to, že jsem najednou součástí kolektivu, který, když se dobře promaže, úžasně funguje,“ vyprávěl držitel stříbrné olympijské medaile z Barcelony 1992.

Vzpomínky na svou nejúspěšnější olympiádu si jindřichohradecký rodák oživil na úvod letošního ročníku Světového poháru, který odstartoval právě na hladině katalánského jezera Banyoles. „Na návrat do Španělska jsem se hrozně těšil. Zjistil jsem ale, že si vůbec nepamatuji, jak to tam vypadalo. Po olympiádě tam navíc není ani památky. Je to jako jakýkoliv jiný rybník s loděnicí,“ pousmál se.

Osma jede jako tank

Osmé místo, na nějž spolu s Makovičkou minulý víkend dosáhli, jej ale příliš nepotěšilo. „Před startem sezóny odešly parťákovi záda, kvůli vyhřezlé ploténce nakonec skončil na kapačkách a byl měsíc mimo. Před dalším Světovým pohárem se chceme vyladit,“ věří ve zlepšení.

Náladu si každopádně spraví už tento víkend na Vltavě. „Primátorky měly vždycky fantastickou atmosféru. Třeba na kanále v Račicích uvidíte kvalitnější veslování, jenže se závoděním na Vltavě se to nedá srovnat. Rozhodně nejde o žádný závod jen tak, podmínky jsou často hodně náročné. Když nejsou vlny od větru, jsou od člunů nebo je velká voda. Něco takového na kanále nezažijete,“ líčil nadšeně.

Letos navíc usedne do lodi bez obavy z přechodu na odlišný styl veslování. „Moc se těším, poprvé pojedu jako bidlák-profesionál. Skif už nejezdím a sžil jsem se s jedním veslem. Jen si představte, co se stane, když uděláte chybu: osma jede rychlostí přes 20 km/h, sedí v ní osm stokilových chlapů. Je to, jako když jede menší tank. Když vám zůstane veslo ve vodě, může se zlomit, urve se krakorec a občas to taky někoho katapultuje. Dřív mi to dělalo potíže, teď už si ale osmu užívám,“ doplnil Chalupa před očekávaným atakem osmiveslice Dukly na jubilejní třicátý triumf pod Vyšehradem.

Reklama