Hlavní obsah

Kopanec do zadku přišel v pravý čas, tvrdí kajakáři a věří, že soupeři nebudou spěchat

Praha

Přišli o auru neporazitelných es, poprvé ve společné kariéře po závodě nemířili na vyhlášení nejlepších tří posádek. Tahle červnová zkušenost z Evropských her v Baku byla varováním pro klenot české rychlostní kanoistiky, mužský čtyřkajak.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jako dobře vyladěný stroj působí český čtyřkajak ve složení (zleva) Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Šterba.

Článek

Kvarteto Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba se pyšní tituly úřadujících mistrů světa i Evropy. Nejen že dokázalo závody vyhrávat, ale světovou špičku doslova drtilo. O to nečekanější bylo čtvrté místo v Ázerbájdžánu, byť premiéra nové kontinentální soutěže nebyla závodem, na který by speciálně ladili.

Ten přijde příští týden, kdy se v Miláně pojede o světové tituly. A tak elitní posádka přijala opatření, aby ji stupně vítězů tentokrát neminuly. „Kopanec do zadku přišel v pravou chvíli, vzali jsme si z toho to lepší,“ ujišťuje Havel.

„Závod v Baku sice ovlivnily podmínky, ale z naší strany to nebylo vydařené, neměli jsme z toho dobrý pocit,“ přitakával neformální lídr posádky Štěrba.

Začali od znova

Hned po Evropských hrách tak svolal čtyřkajak speciální mítink, kde rozebíral, co bylo špatně a co vylepšit. „Udělali jsme si dlouhodobý plán a začali od znova s vytrvalostí,“ hlásil Trefil. „V Baku jsme po startu měli problém se dostat do traťového tempa, tak jsme zařadili víc úseků se startem z místa,“ přidával další změnu Havel.

Efekt se snad dostavil. Když ve čtvrtek čtyřkajak absolvoval měřený 800metrový úsek na kanále v Račicích, americký konzultant posádky Jerzy Dziadkowiec měl pro bronzové medailisty z londýnské olympiády slova chvály.

„Když takhle pojedeme v závodě, bude to dobré,“ věří Dostál. „Zvlášť když soupeři budou rozumní a nebudou nikam spěchat,“ s úsměvem doplnil Štěrba.

S medailí jsou oslavy veselejší

Leitmotivem celého šampionátu v Miláně bude boj o postup na olympiádu, ale při kvalitách české posádky by to byl až příliš skromný cíl.

„Obhajoba? Není to úkol číslo jedna, tím je vyjet Rio. Samozřejmě s medailí by to bylo ideální a se zlatem úplně nejideálnější,“ usmíval se Trefil. „Ony i ty oslavy jsou pak takové radostnější, aspoň já to tak mám,“ podotkl Štěrba s nadhledem.

Dostála čeká hned dvojitá obhajoba, vloni v Moskvě totiž ke čtyřkajaku senzačně přidal zlato i na singlu. „Úspěchem bude velké finále, a když mi vydrží forma, chci zaútočit na přední příčky. Buď budu na kluky v cíli koukat dopředu, nebo se na ně otáčet. Radši bych tu druhou variantu,“ ujišťoval dvoumetrový kajakář.

Reklama