Hlavní obsah

Křeče v břiše, postup neunikl. Čtvrtých míst už bylo dost, říká před finále Micka

Kodaň

Z vody lezl hodně ztěžka. Jan Micka si ve čtvrtek dopoledne doplaval na ME v krátkém bazénu v Kodani pro místo v pátečním finále kraulařské patnáctistovky, postup ale hodně bolel. „Na sedmi stech metrech mě chytilo břicho, myslel jsem, že nedoplavu. Musím se dát dohromady, ve finále chci osobák,“ hlásil dvaadvacetiletý závodník pražského USK.

Jan MickaVideo: Sport.cz

 
Článek

Postup z děleného pátého místa, 64 setin od osobního rekordu. Jste spokojený?

Byla by ostuda, kdybych se dostal do finále na mistrovství světa a na Evropě ne.

V rozplavbě jste se zprvu pohyboval na čtvrtém místě, nakonec bojoval o druhé. Jak jste devětapadesát obrátek prožíval?

Hlídal jsem si vedlejší dráhu, abych nebrzdil. Po sedmistovce se mi ale zase sevřelo břicho a bylo mi na zvracení. Bál jsem se, že nedoplavu, že to snad pustím. Naštěstí jsem to nějak překousl. Hodně mi pomohl Nor Christiansen, který plaval vedle mě. Držel jsem se ho, psychicky mi to pomohlo. Sto padesát metrů před koncem jsem byl druhý, doufal jsem, že už to nějak plácnu. Najednou se tam ale přiřítil Švéd Johansson a dohmátli jsme na setinu stejně. To mě trochu štve.

Neběželo vám hlavou, že byste se teoreticky mohli o postup rozplavávat?

To si nedokážu představit. Že bych si ještě teď odpoledne dal s jedním borcem lážo plážo patnáctku a zítra šel na finále.

Patnáctistovka v krátkém bazénu je - co se týká obrátek - malé mistrovství světa. Jak se vám dařily?

Na začátku to bylo dobré, měl jsem dost dechu i sil. Byl jsem pod vodou i dost dlouho, kopl jsem si jednou dvakrát navíc. Čím víc jsem měl ale metrů, tím víc to stálo za prd. Bolelo to. Snad to zítra bude lepší.

Zmínil jste křeče v břiše. Na stejný problém jste si letos stěžoval i na MS v Budapešti. Co je příčina?

Nevím. Nemělo mi být z čeho špatně, měl jsem jen jeden iontový nápoj. Možná nedostatek hořčíku. Já to tak ale mám skoro v každém závodě. Kolem kilometru se mi udělá zle a v tu chvíli bych se nejradši na všechno vybodl a zabalil to. Člověk musí skousnout zuby a makat dál, jinak to nedá.

S čím půjdete v pátek do finále?

Půjdu plavat osobák. Dneska mi chybělo lehce přes půl vteřiny, chci to posunout, protože rekord je už dva roky starý. Musím taky udělat něco s tím břichem, aby mi v půlce trati nedošlo a nestahoval se mi žaludek.

A kdyby rekord nepadl?

To by bylo smutné. Plavci to mají v podstatě stejné jako atleti. Časy jsou důležitější než umístění.

Dovolíte si myšlenky na medaili?

Medaili chci pokaždé. (smích) Poslední dvě, tři ME jsem byl vždycky čtvrtý. Už toho bylo možná dost. Chtělo by to skončit třetí, nebo radši pátý. Samozřejmě, že čtvrté místo je lepší než páté. Ale u té brambory pořád platí, že jste kousek od medaile a přitom první, kdo ji nemá. To je takové smutné. Uvidíme.

Reklama

Související témata: