Hlavní obsah

Mistryně světa Kateřina Minařík Kudějová ukončila ve 32 letech kariéru

Aktualizováno

Vodní slalomářka Kateřina Minařík Kudějová ukončila kariéru. Mistryně světa z roku 2015 a účastnice olympijských her v Riu de Janeiro a Tokiu se chce v životě posunout dál. Rozhodla se už na konci minulé sezony, ale zveřejnila to až nyní v rozhovoru pro Radiožurnál Sport. Začala pracovat ve velké společnosti, kde se věnuje korporátním daním.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakářka Kateřina Kudějová ukončila kariéru

Článek

"Rozhodla jsem se skončit z toho důvodu, že si myslím, že je čas jít dál a že se musím trochu připravit i na normální život," řekla dvaatřicetiletá bývalá elitní kajakářka. Nechtěla z vrcholového sportu odcházet rovnou na mateřskou. "Už nejsem úplně nejmladší, abych na to úplně dlouho čekala. Kdybych přestala pádlovat a rovnou si pořídila rodinu, tak si nemyslím, že bych byla schopná se zařadit do normálního života," vysvětlovala.

O odchodu uvažovala už loni na olympijských hrách v Tokiu a při zářijovém mistrovství světa v Bratislavě už měla jasno, že pokračovat nebude. Tehdy to ale ještě i na přímou otázku novinářů tajila. "Nechtěla jsem to říct, protože jsem nechtěla, aby se mě na to ptali lidi. Vždycky se mi při tom draly slzy do očí. Nechtěla jsem se tam úplně rozbrečet," uvedla.

Foto: Ivana Roháčková

Kateřina Kudějová při nominačních závodech ve Veltrusech.

Ještě několik měsíců se s odchodem těžko smiřovala. "Nebylo to vůbec jednoduché rozhodnutí. Hlavně na konci jsem z toho byla dost špatná. Věděla jsem, že jdu do něčeho, co vůbec neznám, a opouštěla jsem něco, co jsem dělala celý život. Vybudovala jsem si nějaké jméno, výsledky jsem měla dobré. O to to bylo těžší," svěřila se mistryně Evropy z Prahy 2020.

Olympijské zklamání

Ve sbírce úspěchů jí chybí jen olympijská medaile. V Riu k ní měla blízko, ale chyba v závěru finálové jízdy ji odsunula na desáté místo. V Tokiu i vinou zdravotních problémů nepostoupila ze semifinále. "Měla jsem šance, ale nevyšlo to a rozhodla jsem se, že už to nebudu zkoušet znova. Možná bych se tam ani nedostala, nebo se tam dostala a znova se mi to nepovedlo," vysvětlovala, proč nevydržela do Paříže 2024.

Foto: Martin Hladík/kanoe.cz

Kateřina Kudějová na mistrovství světa ve vodním slalomu ve Španělsku.

Věnuje se oboru, který vystudovala. "Rozhodla jsem se, že chci jít do velké společnosti, kde nasbírám spoustu zkušeností. Dělám korporátní daně," řekla. Byla to pro ni velká změna. "Byla jsem zvyklá na fyzickou zátěž. Tu teď nemám, ale je to dost psychická zátěž. To bylo náročné," popisovala.

Na vodě od mistrovství světa nebyla a sportuje jen příležitostně. Přesto se přihlásila na závod Českého poháru ve vodním slalomu, který bude příští týden v Troji. Jako úřadující mistryně republiky by totiž měla mít speciální žlutý dres a to si nechtěla nechat ujít.

Kateřina Minařík Kudějová
Datum a místo narození: 17. ledna 1990, Praha
Výška a váha: 173 cm, 65 kg
Klub/trenér: USK Praha/Jiří Prskavec st.
Největší individuální úspěchy: mistryně světa, dvojnásobná mistryně Evropy
- MS (1-0-0): 2015 (Londýn) - zlato (z hlídek má bilanci 2-3-0)
- ME (2-0-1): 2020 (Praha) - zlato, 2021 (Ivrea) - zlato (extrémní slalom), 2015 (Markkleeberg) - bronz (z hlídek má bilanci 3-0-3)
- další úspěchy: MS do 23 let 2013 (Liptovský Mikuláš) a 2012 (Wausau) - zlato; MSJ 2008 (Roudnice nad Labem) - bronz; MEJ 2006 (Nottingham) a 2008 (Solkan) - zlato; ME do 23 let 2009 (Liptovský Mikuláš) - zlato; dvojnásobná mistryně ČR
Rodina: vdaná, manžel Tomáš
Ostatní: účastnice dvou olympijských her, nástupkyně Štěpánky Hilgertové, deset let patřila do světové kajakářské špičky; ve 14 letech dala definitivně přednost vodnímu slalomu před akvabelami; jejími prvními trenéry byli rodiče, úspěchy sbírala už v juniorských kategoriích; na velké akci mezi dospělými debutovala šestým místem na ME 2011 v Seu d'Urgell, kde se podílela i na zlatu v hlídkách; při premiérovém startu na OH patřila v Riu 2016 jako úřadující mistryně světa k favoritkám, ale finále jí nevyšlo a skončila desátá; loni na MS, ME i OH v Tokiu nepostoupila ze semifinále; vystudovala ekonomii na vysoké škole, věnuje se daním; jako svoje koníčky uvádí surfing a cestování za teplem a oceánem, má vlastní stránky www.katerinakudejova.cz.

Reklama

Související témata: