Hlavní obsah

My dvě proti světu. Mladší ze sester rozšiřuje rodinnou sbírku, jen novinka je na ni brutální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získala předloni asi nejpřekvapivější z plejády českých medailí při mistrovství Evropy ve vodním slalomu v pražské Troji. Kanoistce Gabriele Satkové bylo pouhých osmnáct let, v dospělé reprezentaci se měla teprve rozkoukávat. A místo toho se stala kontinentální vládkyní, byť v lehce ořezané covidové verzi šampionátu. Teď se představí na domácí trati opět, od pátku do neděle se v Troji jede za účasti kompletní špičky Světový pohár.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Satková před víkendovým Světovým pohárem ve vodním slalomu.

Článek

Vzpomínku na zlatou radost umocněnou skokem do vody sestry Martiny si uchová navždy. „Byl to mimořádný úspěch, který všechny překvapil. Je příjemné závodit tam, kde jsem předvedla takový úspěch, ale nečekám, že bych ho teď zopakovala,“ tlumí očekávání.

Na druhou stranu loňským bronzem z mistrovství světa v Bratislavě dokázala, že úspěch v Praze nebyl ojedinělým výstřelem. Trojský kanál prošel rekonstrukcí, která vyřešila letitý problém s vyústěním kanalizace, ale lehkých změn doznala i trať. „Je o něco náročnější, přijde mi, že je víc vody i větší vlny. Ale to je dobře, preferuju těžší tratě,“ hlásí.

Foto: Barbora Reichová, ČTK

Gabriela Satková (vlevo), její sestra Martina (vpravo) a Tereza Fišerová po bronzu v závodě hlídek na ME v Liptovském Mikuláši.

V Troji už si letos zazávodila vydatně, při nominačních závodech startovala rovněž na kajaku, kde jí reprezentace unikla o nejtěsnější možný kousek. „Trochu mě to mrzelo, ale jsem ráda, když se můžu soustředit na jednu kategorii. Byla bych unavená a holky, které si tým na kajaku vyjely, dokážou zajet lépe než já,“ tvrdí.

Satková totiž letos absolvuje i šampionáty do 23 let, kde se představí rovněž na kajaku, čeká ji tak perné léto. Jen extrémní slalom po vzoru další slalomové univerzálky a čerstvé mistryně Evropy v této mladé disciplíně Terezy Fišerové ji neláká.

Na něj je zjednodušeně řečeno až moc hodná. „Pro mě je to dost brutální, neumím si představit, že bych na trati třeba někomu ublížila, radši jedu sama,“ říká.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gabriela SATKOVÁ (@gabcasatkova)

Satková vyrůstala v Brně, vodní slalom kombinovala s plaváním, ale když ji ve 13 letech pokousal pes a poranil oko, chlorovanou vodu měla na čas zakázanou a zůstala u divoké vody. U ní se potkává se starší sestrou Martinou i bratrem Adamem, jenž sbírá medaile ve sjezdu.

„Pro mě je super být na každém závodě s členem rodiny. Nejedu proti sestře, ale jedeme my proti celému světu. Ani výsledky si neporovnáváme, beru, že každou medailí doplňujeme rodinnou sbírku,“ usmívá se. A největší radost mají pochopitelně rodiče. „Přijedou i teď. Je pro ně stres sledovat obě dcery, ale moc nás podporují a myslím, že nám nosí i štěstí,“ věří.

Program Světového poháru v Troji
Pátek
9.00 až 12.58 kvalifikace kajakářů a kajakářek, 14.15 až 17.23 kvalifikace kanoistů a kanoistek
Sobota
9.00 až 11.25 semifinále a 12.00 až 13.15 finále kajakářů a kajakářek, 16.00 až 17.15 kvalifikace extrémní slalom.
Neděle
9.00 až 11.05 semifinále a 11.30 až 12.43 finále kanoistů a kanoistek, 16.30 až 17.40 finále extrémní slalom.
Semifinálový a finálový program klasických závodů vysílá živě ČT sport.

Reklama