Hlavní obsah

Národní ostuda. Špinavá Temže zamořená bakteriemi komplikuje slavný závod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nepříjemným problémem se potýká tradiční závod univerzitních osmiveslic na Temži. Britskou řekou totiž momentálně protéká velmi znečištěná voda, ve které se vyskytuje velké množství bakterie E. coli. Trenér posádky Oxfordu to označil za národní ostudu. Uvedla to agentura AP.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Znečištěná Temže. Do vody není radno vstupovat.

Článek

Závod by ohrožen být neměl, ale všem účastníkům bylo doporučeno, aby do vody nevstupovali a po dojetí do cíle okamžitě využili speciální čistící stanici. Kvůli znečištění vody také nejspíš odpadne tradiční rituál, při kterém vítězná posádka hodí svého kormidelníka do vody.

„Je to národní ostuda, co?“ uvedl trenér oxfordské osmiveslice Sean Bowden. „A bylo by skvělé, kdyby náš závod k problému přitáhl větší pozornost. Rádi pomůžeme, a je nám jasné, že je to náš úkol i odpovědnost,“ dodal.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Trénink na tradiční závod osmiveslic na Temži

Většina typů bakterie E. coli není životu nebezpečná, ale některé druhy mohou způsobit zdravotní potíže a v extrémních případech i otravou krve ohrozit život. „Jestli tady je problém, tak nebudeme riskovat a nikoho do vody házet nebudeme,“ uvedl britský reprezentant Harry Glennister z Oxfordu.

Závod univerzitních osmiveslic se jezdí od roku 1829. Veslaři Cambridge vyhráli čtyři z posledních pěti ročníků a celkově nad rivalem z Oxfordu vedou 86:81. Sobotní program na 6,8 km dlouhé trati zahájí závod žen, muži odstartují v 16:46.

Reklama

Související témata: