Hlavní obsah

Nedávný šéf evropského plavání Barelli dostal dvouletý zákaz činnosti

Nedávný šéf evropské plavecké federace LEN a současný prezident italského svazu Paolo Barelli nesmí kvůli finančním prohřeškům dva roky vykonávat žádnou funkci. Osmašedesátiletého manažera a politika, který stál v čele evropského plavání deset let do letošního února, potrestala etická komise mezinárodní federace FINA. Podle ní Barelli porušil zásady a etický kodex FINA.

Foto: ČSPS

Ilustrační foto.

Článek

Barelli byl provizorně suspendován kvůli podezření z finančních nepravostí už v září, trest se nyní změnil na trvalý na základě výsledků vyšetřování. Případů pochybení bylo několik, italský svaz (FIN) pod Barelliho vedením například v roce 2013 nárokoval vyplacení nákladů dosahujících téměř půl milionu eur od Italského olympijského výboru, ačkoliv peníze již obdržel od ministerstva hospodářství a financí. Kauza souvisela s renovací plaveckého areálu Foro Italico.

Etická komise také poukázala na Barelliho "jednostranný podpis" dodatku ke smlouvě mezi LEN a FIN v souvislosti s konáním letošního mistrovství Evropy, který finančně zvýhodnil italský svaz.

FINA uvedla, že rozhodnutí etické komise bylo jednomyslné. Barelli nesmí vykonávat jakoukoliv funkci související s plaveckým sportem pod záštitou FINA nebo jejích členů. Trest platí zpětně od 14. září a vyprší krátce po olympijských hrách v Paříži v roce 2024.

Barelli vede italskou federaci od roku 2010, šéfem LEN byl od roku 2012, než ho letos v únoru nahradil Portugalec Antonio da Silva. Vyšetřování finančních nesrovnalostí už v té době probíhalo téměř dva roky, vloni v březnu kanceláře v sídle LEN v Nyonu prohledala švýcarská policie.

Reklama

Související témata: