Hlavní obsah

Osud rytířů z Cambridge leží v rukou princezny Liz

PRAHA

Je to trochu jako v pohádce, ale naruby. Veslaři z Cambridge touží ukořistit při nedělních Primátorkách skalp třicet let neporažené Dukly, osud osmi rytířů ale bude při nedělních Primátorkách ležet v rukou útlé kormidelnice Liz Boxové. Na ní bude zvládnout tradiční úskalí legendárního závodu - zatáčku pod Vyšehradem, jejíž projetí rozhoduje o úspěchu či neúspěchu.

Foto: Sport.cz

Uspěje osma Cambridge pod vyšehradskou skálou?

Článek

Letos poprvé mohou usednout do lodí nejsledovanějšího závodu i ženy a na startu budou hned dvě. V jedné ze čtyř lodí Dukly usedne ke kormidlu devatenáctiletá Jana Bilíková, Cambridge povede Boxová. Zatímco ale v barvách Dukly bylo angažování ženského elementu tak trochu východisko z nouze, protože kormidelníků je nedostatek, v Cambridgi proběhl o místo v osmě tuhý boj.

„Bylo nás osm, šest holek a dva kluci. O tom, že jsem místo dostala jsem se dozvěděla v polovině května. Byl to těžký souboj, ale myslím, že jsme s ostatními zůstali přátelé,“ vypráví se smíchem dvaadvacetiletá studentka managementu na prestižní univerzitě, kde je stejnou prestiží být součástí veslařského týmu.

Sportovci to ale narozdíl od amerických univerzit mají v Anglii o poznání těžší. „Žádné výhody nedostanete. Všichni musí dokázat, že si místo na univerzitě zaslouží, a nikoho nezajímá, že máte šest tréninků do týdne. Musíte se naučit přesně organizovat čas, abyste dokázali sport s akademickou prací skloubit,“ líčí Boxová, pro níž cestou do Prahy fakticky začaly prázdniny. „Všechny zkoušky už mám naštěstí hotové,“ oddechla si.

Vody se nebojí

Pro subtilní sportovkyni původem z Austrálie může být případný úspěch anglické lodě vstupenkou do nejslavnějšího veslařského klání mezi osmami Cambridge a Oxfordu. Nervozitu ale Boxová před nedělním závodem necítí. „Možná začnu být rozechvělá, až tu zatáčku uvidím. Nové výzvy mám ale ráda,“ prohlásila. Obavy nemá ani z vysokého stavu vody ve Vltavě, která má aktuálně třikrát větší průtok než obvykle. „I to může být vzrušující, časy budou pěkně rychlé,“ odhadovala.

Boxová bude mít v neděli v lodi kvarteto veslařů, které se 3. března podílelo na senzačním vítězství Cambridge v 156. ročníku slavného duelu s Oxfordem. Posádka sice od té doby na vodě nebyla, sympatická kormidelnice je ale teoreticky připravená i na to, že jako lodivod vítězné posádky pozná Vltavu hodně zblízka. „Temže je dost ledová, horší už to asi nebude,“ dodala s úsměvem.

97. ročník proslulého vltavského závodu, který se koná sto let od prvního klání o Primátorský štít, odstartují sobotní rozjížďky. Finálové jízdy všech kategorií se jedou od nedělního rána, nejsledovanější závod mužských osmiveslic startuje v pravé poledne.

Reklama

Související témata: