Hlavní obsah

Parádní česká posádka tlumí individuální ambice. V Riu chce uspět společně

Račice

Mohli by se rozdělit hned na několik variant menších posádek a stále by patřili mezi světovou špičku. Třeba i medailí by vozili ze světových akcí ještě víc. Ale členové čtyřkajaku, výstavní posádky české rychlostní kanoistiky, mají jasno. Do olympiády v Rio de Janeiru je pro kvarteto Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba prioritou společný úspěch. Vždyť v jedné lodi posazeni za sebou neprohráli už rok a půl.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Český čtyřkajak ve složení (zleva) Lukáš Trefil, Jan Štěrba, Josef Dostál a Daniel Havel.

Článek

Český čtyřkajak je fungujícím seskupením špičkových individualit. Dostál je úřadujícím mistrem světa i na singlkajaku, Havel se Štěrbou o víkendu v Račicích už podruhé dosáhli na evropskou medaili v deblkajaku na olympijské kilometrové distanci.

Trénují odděleně

Ale individuální ambice by společnou cestu neměly ohrozit. Tak se kajakáři domluvili už po olympijském bronzu v Londýně. „Měli jsme schůzku, pak se rok vyvíjelo, jak bude probíhat příprava,“ vypráví Štěrba, jenž je díky svým zkušenostem neformálním kapitánem posádky.

„Není tajemstvím, že se nepřipravujeme společně. Pepa má svou skupinu, zbytek posádky taky, společně chodíme některé tréninky. Občas má někdo jiné představy, ale zatím jsme vždycky našli společnou řeč a to je strašně důležité,“ pochvaluje si.

A tak se partě čtyř špičkových kajakářů vyhýbá i ponorková nemoc. „Každý jsme trochu jiný, ale dokážeme se respektovat a vycházet spolu. Každý má někdy období, že se mu něco nelíbí. Ale zvládáme i krizové chvíle, když přijdou,“ cení si Štěrba.

Havel vyzve Dostála

Na Světovém poháru v Duisburgu (22.–24. 5.) se ale z parťáků z lodi stanou soupeři. O účast na Evropských hrách v Baku si to rozdají Havel s Dostálem. „K singlu mě to táhne, vím, že na něm na tom nejsem špatně,“ věří si Havel i na světového šampióna. „Zatím jsem ho na kilometru vždycky porazil, ale teď s ním pojedu po roce a půl,“ připomíná.

Atmosféru v posádce by neměl vzájemný souboj příliš vyostřit. „Vloni jsme měli trochu rozepři, když jsme se kvůli mému zranění neměli šanci potkat a žádal jsem ještě o jeden kvalifikační závod. Ale jsme chlapi, bereme to sportovně. Není důvod spolu nemluvit jen kvůli tomu, že oba chceme jet na singlkajaku a budeme o to bojovat,“ dodává Havel.

Reklama