Hlavní obsah

Plavci mohou na domácím šampionátu naposledy splnit limit na MS

PRAHA

Šestici reprezentantů, kteří již mají jistý start na červencovém mistrovství světa v Montrealu, mohou plavci rozšířit už pouze do neděle na domácím šampionátu v Praze v Podolí. Mistrovství republiky, na kterém má česká elita povinnost startovat, je poslední možností splnit limit Českého svazu plaveckých sportů. V neděli bude oznámena nominace.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Ilustrační foto

Článek

"Byla bych ráda, aby tam o víkendu nějaká další jména ještě přibyla. A hlavně jména mladých plavců, na kterých bych chtěla do budoucna reprezentaci postavit. Razím heslo mládí vpřed," řekla trenérka týmu Jaroslava Passerová.

Z mladých talentovaných plavců zatím mají jistou účast v Montrealu znakařka Lenka Jarošová a prsař Jiří Jedlička. Další limitářky Ilona Hlaváčková, kraulařka Jana Myšková a motýlkářka Marcela Kubalčíková hovoří nahlas o konci aktivního sportování, na sklonku kariéry je také zkušený prsař Daniel Málek.

"Ilona s Danem splnili limity pouze na neolympijských tratích a já chci vzhledem k olympiádě v Pekingu preferovat tratě olympijské," upozornila Passerová na časy Hlaváčkové na 50 metrů znak a Málkových 50 metrů prsa. "Padesátky jsou v pokročilejším věku schůdnější," uvedla trenérka.

Passerová věří kraulaři Svobodovi

Passerová před víkendovým šampionátem věří zejména kraulaři Květoslavu Svobodovi, jenž se po kolapsu na evropském šampionátu v krátkém bazénu ve Vídni loni v prosinci dostává jen zvolna do bývalé formy evropského juniorského rekordmana, nadějné kraulařce Petře Klosové či prsařce Petře Chocové.

"Výkonný výbor svazu schválí nominaci v neděli v poledne. V případě, že někdo v odpoledních finále ještě limit splní, bude do týmu automaticky zařazen," uvedla Passerová. "To číslo limitářů, myslím, ukazuje aktuální reálné možnosti naší reprezentace," řekla trenérka.

Hlaváčková poplave v Podolí 50 m znak a 50 m motýlek, Svobodu čekají pokusy o limit na tratích 200 a 400 m volný způsob, doplňkově je přihlášen i do znakařské dvoustovky. Málek, dvakrát pátý z olympiády v Sydney, poplave 50 a 100 m prsa, a Myškovou čekají starty na 50, 100 a 200 m kraul a 50 metrů motýlek.

Třídenní šampionát začíná v pátek, rozplavby jsou každý den na programu od 9:30. Finálové boje uvidí diváci vždy od 16:00.

Reklama

Související témata: