Hlavní obsah

Plavkyně Hlaváčová v Anglii marně sháněla dopingovou kontrolu

Česká dálková plavkyně Yvetta Hlaváčová chce v sobotu dopoledne vyrazit od anglických břehů do Francie a vytvořit nový rekord v překonání kanálu La Manche. Ještě před pokusem v pátek sháněla dopingovou kontrolu, její snaha ale vyzněla naprázdno.

Článek

"Chtěla bych jako první plavec na kanálu La Manche podstoupit po doplavání dopingovou kontrolu. Cílem je nastavit laťku jistoty a také čistoty výkonu," uvedla pro ČTK Hlaváčová, která chce tímto krokem zamezit případnému zpochybnění svého výkonu. Náklady na dopingový test si chtěla uhradit sama. "Ovšem k mé snaze se funkcionáři nemají, údajně to už nejde," dodala česká plavkyně.

Moc klidu před sobotním pokusem Hlaváčová nemá. Ve čtvrtek ji kontaktoval londýnský spisovatel, který píše knihu o La Manche a jedna z kapitol bude i o české plavkyni. Domluvila se na neděli po doplavání.

"Každý den mám několik telefonátů a žádostí o rozhovory z celého světa. Vůbec nevím, kde se takový zájem o mou osobu nastartoval. Musela jsem už odpojit svůj telefon a s nikým nekomunikuji. Koncentruji se jen na výkon a nechci se dostat do stresů," poznamenala Hlaváčová, která si pochvaluje zatím velmi příznivé počasí. Teplota moře je 18 stupňů, což je o půl stupně více než při její loňské plavbě.

Ve čtvrtek se pokusil vytvořit absolutní rekord na kanálu La Manche letošní mistr světa v závodě na 25 kilometrů z Melbourne Jurij Kudinov, jenž ale dorazil k francouzskému břehu v čase 7:05 hodin. Loňský ženský rekord Hlaváčové chtěla rovněž ve čtvrtek pokořit ruská plavkyně Natalja Pankinová, která skončila letos na mistrovství světa na 25 kilometrů pátá. Stopky se ale po jejím doplavání do Francie zastavily na čase 8:11.

Hlaváčová je zatím držitelkou ženského maxima, před rokem pokořila úžinu mezi Anglií a Francií v čase 7:25:16. Nyní chce absolutní rekord, který je téměř o půl hodiny lepší. Drží jej bulharský plavec Petar Stojčev, který zdolal 25. srpna La Manche v čase 6:57:50.

Reklama

Související témata: