Hlavní obsah

Plavkyně Štěrbová kvůli nepříznivému počasí La Manche nepřekonala

Šestnáctiletá plavkyně Lenka Štěrbová, která se chtěla stát nejmladší českou pokořitelkou kanálu La Manche, kvůli špatnému počasí nakonec svůj pokus ani nezahájila a dnes odjela domů. Nejmladším českým plavcem, jenž zdolal La Manche, tak zůstal Filip Pytel, kterému bylo v době pokusu v roce 2007 osmnáct let.

Článek

Lodivod Reg Brickell čekal až do posledního termínu na změnu počasí, které bylo ale i o víkendu nepříznivé. Ještě v neděli před osmou hodinou ráno vyplul sám na moře, aby se osobně přesvědčil, jak vypadá situace.

"Rychlost větru a zejména jeho špatný směr z boku proti směru přílivového proudu vytvářel roztříštěné vlny, které plavcovu rychlost limitují. Naděje na úspěch byla minimální," uvedl otec české plavkyně Michal Štěrba.

Tím padla poslední naděje, kterou plavci upírali k neděli. Všichni lodivodi vyhodnotili situaci stejně a nikdo nevyplul.

Předpověď na pondělí, kdy Štěrbové končil termín, byla také špatná. "Nemělo smysl dále zůstávat a čekat. Lodivod Brickell má všechna příznivá období do konce této sezony plná rezervacemi plavců," dodal Štěrba, podle jehož slov zůstala dceři nejistá možnost uskutečnění pokusu ještě v některém ze zářijových období silných proudů.

Brickell považuje plavbu v nepříznivém období za uskutečnitelnou při pokusu štafety nebo u mimořádně disponovaného plavce. Podmínkou je ale perfektní počasí, navíc plavec musí být připraven na to, že pokus bude trvat déle než v ideálním období se slabšími proudy.

Reklama

Související témata: