Hlavní obsah

Prskavec uvidí tradiční soupeře jen ze břehu. Bude to divné, tuší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to pro Jiřího Prskavce nezvyklá situace. Kategorii, v níž se stal olympijským šampionem, bude při domácích nominačních závodech vodních slalomářů sledovat jen ze břehu. Místo v reprezentaci i na olympiádě už má totiž jisté, a tak se bude soustředit jen na kanoi při pokusu o husarský kousek v podobě nominace i ve druhé kategorii.

Foto: Ivana Roháčková

Jiří Prskavec se svojí novou kanoí, na níž může zabojovat i o olympiádu.

Článek

Jaké bude sledovat příští víkend ve Veltrusech a další v Troji kajakáře jen ze břehu?

Divné to asi bude, koukat na kategorii, v níž jsem vždycky závodil. Ale říkal jsem manželce, že přes týden aspoň můžu vstávat s našima klukama, protože na závod budu také vstávat strašně brzo, jak se kanoe jede o hodinu a půl dřív. Ale zároveň budu mít dříve odzávoděno na kanoi, takže si užiju nominace té druhé kategorie, což jsem nezažil už fakt dlouho, a docela se na to těším.

Neuvažoval jste, že byste si zazávodil alespoň v jednom ze čtyř nominačních závodů?

Uvažoval jsem asi o tom posledním, ale nic by mi to nepřineslo. Kdyby se mi nepovedl, budu trošku naštvaný, a kdyby se povedl, tak mi to nic nepřinese. Navíc chci mít stejné férové podmínky jako ostatní kluci a ne, abych si trať mohl projet už předtím na kajaku.

Se singlkanoisty jste se vždy hecoval, když jste mezi ně vstoupil. Teď, když se blíží nominace, jsou už debaty třeba s Lukášem Rohanem a Václavem Chaloupkou serióznější?

Ne, je to hrozná sranda. Matyáš Lhota už žije svůj život mimo náš sport, ale je strašně šikovný a vloni byl konkurenceschopný. Teď docela chodil trénovat, tak jsme zase vtipkovali, že ty singlíře potrápíme. S Vášou už jsme se na nějakém tréninku hecovali, s Lukášem jsme část zimní přípravy odjeli spolu. Zatím to vychází skvěle a rivalitu necítím. Nervozita asi je, ale upřímně jsem býval před kajakovými nominacemi mnohem nervóznější. Teď mi přijde, že mi i z nějakého důvodu na singlu roste forma. Je to i novou lodí, na kterou si zvykám.

Nominace bude vyrovnaná. Lukáš Rohan má z mistrovství světa dva plusové body, Váša Chaloupka jeden, Jířa nastupuje o krok pozadu. Je reálné, aby se dostal do tříčlenné reprezentace, ale jestli klapne něco víc, je i otázka štěstí. Ze Světových pohárů pojede v Troji, jinak se bude chystat v Praze a Paříži.
Jiří Prskavec st., otec a trenér

Ale až půjde do tuhého a o olympijské místo, asi na vtípky už tolik prostoru nebude.

V tuhle chvíli si nedokážu představit, že by to mělo být nějak úplně vyhecované, ale samozřejmě, že když se bude rozhodovat až na mistrovství Evropy, tak atmosféra asi houstnout bude. Ale pro mě je to o hodně jiné, než když jsem jel na kajaku o všechno.

Na soustředění v Austrálii jste trénoval i s Jessikou Foxovou, která dokáže vyhrávat na kajaku i kanoi. Mohl jste od ní něco pochytit?

Byl jsem tam dost překvapený. Na rovné vodě jsme spolu jezdili celé dvouminutové úseky a ve finálním sprintu mi ujela. Já se vymlouval, že to byla nějaká špatná jízda, vypustil jsem to, ale pak jsme to porovnali na videu a byla rychlejší všude, to mě trošku naštvala. (úsměv) Ale bylo to fajn, má přístup ke sportu podobný jako já, je velká profesionálka, tak bylo zajímavé si povídat i o našem tréninku.

Reklama

Související témata: