Hlavní obsah

Sbírají medaile, ale klid nemají. Ani hvězdný čtyřkajak není nedotknutelný

Račice

Jsou malou kanoistickou raritou. Do jedné lodi zasedli při závodech v roce 2012 a od té doby rok co rok vozí z každé vrcholné akce medaile. Jenže neznamená to, že by se sestava Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba mohla v klidu chystat na Rio. Poptávka po olympijském startu ve čtyřkajaku výrazně převyšuje kapacitu lodi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jako dobře vyladěný stroj působí český čtyřkajak ve složení (zleva) Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Šterba.

Článek

Kolik členů úspěšné posádky si místo udrží, naznačí už příští víkend první nominační závod v Račicích. „Každý rok se začíná od začátku. I když je nutné zohlednit, že ta sestava funguje už čtvrtý rok, kolikrát nebylo jasné, že by byla nedotknutelná. Ale posádka, která získala tolik medailí, by se pak v sezóně měla aspoň na jednom mezinárodním závodě představit,“ plánuje reprezentační šéftrenér Pavel Hottmar. „Ze špičky vlastně drží stejnou sestavu pohromadě jen Maďaři,“ připomíná háček posádky Daniel Havel.

Můžou být ještě lepší

Na úspěšné kvarteto se můžou tlačit loňští zejména vicemistři Evropy do 23 let Jakubové Špicar se Zavřelem či Pavel Davídek, jenž byl členem posádky už před Londýnem v době, kdy nebyla dořešena kauza kolem dopingového podezření Štěrby.

„Samozřejmě jdou nějaké zvěsti, ale snažíme se soustředit na sebe a ne koukat na ostatní,“ říká Trefil. „Čtyřkajak sice nějakou dobu funguje a zajíždí dobré výsledky, ale není nikde dané, že když se sestava trošku obmění, nemůžou být ještě lepší,“ připouští i Dostál, jenž však jako mistr světa na singlkajaku nominaci jet nemusí a místo v posádce má prakticky jisté.

Co dokázali na světové scéně
OH 2012 Londýnbronz
MS 2013 Duisburgstříbro
MS 2014 Moskvazlato
MS 2015 Milánbronz

Reklama

Související témata: