Hlavní obsah

Seemanová na MS nepostoupila do finále kraulařské dvoustovky

Kraulařka Barbora Seemanová na mistrovství světa v krátkém bazénu nepostoupila do finále kraulařské dvoustovky. Stříbrná medailistka z listopadového evropského šampionátu v krátkém bazénu skončila v rozplavbách devátá. Od poslední postupové osmé příčky ji v Abú Zabí časem 1:54,75 dělilo pět setin. Seemanová tak poprvé letos na vrcholné akci nepoplave ve své hlavní disciplíně finále. Vedle stříbra v Kazani získala evropské zlato v dlouhém bazénu v Budapešti a skončila šestá na olympijských hrách.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Barbora Seemanová na MS v krátkém bazénu nepostoupila do finále kraulařské dvoustovky.

Článek

Dnes se většinu rozplavby držela po boku evropské šampionky z krátkého bazénu Marrit Steenbergenové z Nizozemska. Dohmátla o pět setin za ní, ale obě ve finiši předstihla patnáctiletá Kanaďanka Sumer McIntoshová. Seemanové nakonec čas, který byl zhruba o sekundu a půl pomalejší než její český rekord, na postup nestačil.

"Jsem naštvaná sama na sebe. Jsou to setiny, ale ten čas je stejně pomalý, takže mě to strašně štve. Celý závod se mi už od začátku nejel vůbec dobře," řekla Seemanová Radiožurnálu Sport. Postěžovala si, že se nedokázala před závodem zahřát.

"Je tady celkem zima. Start byl pomalý a rozplavba taky. První stovku jsem jela dobře. Pak jsem viděla, že ani Marit Steenbergenová nepřidává a všem se nám to jelo tak nějak těžko. Snažila jsem se přidat a předjet ji. Bohužel to o pár setin nevyšlo," konstatovala česká rekordmanka.

Z Evropanek byly vedle Steenbergenové rychlejší ještě Francouzka Charlotte Bonnetová a Slovinka Katja Fainová. Časy byly velmi vyrovnané, od čtvrté Bonnetové dělilo Seemanovou 32 setin sekundy. Nejrychlejší výkon rozplaveb 1:52,86 předvedly stříbrná olympijská medailistka Siobhan Bernadette Haugheyová z Hongkongu a Kanaďanka Rebecca Smithová. Vedle Seemanové vypadla například i bronzová medailistka z ME v dlouhém bazénu Freya Andersonová z Británie.

"Aby toho nebylo málo, tak jsem před odjezdem řešila zdraví a trochu jsem vypadla z tréninku. Měla jsem trochu problém se zády, skřípnutý nerv. Snažila jsem se dát do kupy a bylo to trochu náročnější. Ale vůbec to nechci svádět na záda, celý ten závod byl pocitově i takticky špatný. To byl ten důvod," prohlásila Seemanová, která má za sebou náročnou sezonu. "Bylo to dlouhé. Neřekla bych, že jsem měla čtyři vrcholy, protože ISL byla spíše trénink. Prostě to nevyšlo v moment, kdy to mělo vyjít."

Zábojník se blýskl českým rekordem

Českým rekordem se v rozplavbě na 100 metrů prsa blýskl Matěj Zábojník, který vlastní maximum z ME v Kazani vylepšil o dvě setiny na 57,71 sekundy. Jednadvacetiletý plavec díky tomu postoupil z desátého místa do podvečerního semifinále.

V prvním finálovém bloku šampionátu se představí také Simona Kubová a Tomáš Franta v semifinálových závodech na 100 metrů znak. Kubová se časem 57,06 zařadila v rozplavbách na šestou příčku. Franta se výkonem 51,04 na tři desetiny přiblížil vlastnímu českému rekordu a postoupil z dvanácté příčky. Olympionik Jan Čejka byl v téže disciplíně o 46 setin pomalejší a dělil se o 18. příčku.

Sebastian Luňák skončil patnáctý na 200 motýlek. Nedařilo se Kristýně Horské v polohovém závodě na 400 metrů, v němž byla výrazně pomalejší než na ME a časem 4:39,90 se zařadila na 20. místo. Z dvojice českých kraulařů byl v závodě na 400 metrů rychlejší Ondřej Gemov, který časem 3:45,74 obsadil 30. místo. Jan Micka zůstal pět sekund za svým českým rekordem a výkonem 3:46,68 se zařadil na 35. pozici.

Reklama

Související témata: