Hlavní obsah

Slavný závod osmiveslic na Temži narušil plavec

Slavný závod univerzitních osmiveslic na Temži v Londýně dramaticky narušil muž, který skočil do vody a dostal se mezi obě lodě. Již 158. ročník musel být přerušen a po půl hodině znovu odstartován, což se stalo teprve podruhé v historii. Z vítězství se dnes nakonec radovala posádka Cambridge a připsala si 81. triumf.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Posádka osmiveslice Cambridge

Článek

Plavec zastavil proslulý Boat Race zhruba v polovině a osmiveslice Oxfordu, která v té době vedla, ho málem zasáhla. Všiml si ho legendární veslař Matthew Pinsent v roli asistenta rozhodčího. "Je neuvěřitelné, co se stalo. Jsme vděční Matthewovi, že ho spatřil. Říkal: něco je ve vodě! Mysleli jsme, že je to nějaký odpad, ale on to byl člověk," líčil hlavní rozhodčí John Garretto.

Muž skončil v rukou policie. Druhý incident potkal loď Oxfordu obhajující loňský triumf krátce po novém startu, když po lehkém střetu se soupeři zlomil jeden z "tmavomodrých" závodníků veslo. V sedmi pak neměla šanci.

Zatímco Cambridge zahájila devátou desítku triumfů, Oxford zůstal na 76. Populární závod, který se koná od roku 1829, sledovalo na březích Temže čtvrt milionu lidí. Aby dramatických okamžiků nebylo málo, hned po dojezdu málem zkolaboval člen posádky Oxfordu Alexander Woods. Lékaři ho ošetřili, příčinou bylo pravděpodobně totální vyčerpání.

Reklama

Související témata: