Hlavní obsah

Spokojenost u plavců. Tři semifinále, po deseti letech nový rekord. A Micka v boji o medaile

Kodaň
Aktualizováno

Čtyři postupy z rozplaveb a nový národní rekord navrch. S takovým účtem zakončili čeští plavci na mistrovství světa v Kodani v krátkém bazénu čtvrteční ranní blok. Už dnes večer poplavou semifinále motýlkářka Lucie Svěcená, znakař Tomáš Franta a polohovkářka Kristýna Horská. Kraulař Jan Micka se zítra popere o medaile v závodu na 1500 metrů. Prsař Filip Chrápavý sice sítem neprošel, na dvoustovce se mu ale podařilo překonat deset let starý český rekord Jiřího Jedličky z ME v Debrecínu.

Ohlasy českých plavcůVideo: Sport.cz

 
Článek

Svěcená měla postup s tajenkou. V rozplavbě motýlkářské padesátky zaplavala osmnáctý čas, jedna soupeřka jí ale odpadla kvůli národní kvótě - ze hry musela jedna ze tří Nizozemek, protože v semifinále mohou plavat pouze dva závodníci z jedné země. V tu chvíli české plavkyni chyběly k semifinále čtyři setiny. „Bohužel vím, kde jsem je nechala. Na konci mi nevyšel dohmat, což mě moc mrzí. Přitom s časem můžu být spokojená. Nejlepší výkon roku, posun o tři desetiny. V to jsem ani nedoufala," litovala se smutným úsměvem.

Během chvíle ale bylo vše jinak. Ze semifinále se odhlásila Francouzka Wattelová a Svěcená se vyhoupla na poslední postupovou příčku. „Tak takový scénář jsem nečekala," kroutila nevěřícně hlavou dvacetiletá plavkyně a už spřádala plány na odpolední část programu. „Budu se snažit čas ještě vylepšit, uvidíme. Zkusím přidat na obrátce jeden kop, nebo jeden ubrat, aby mi to líp vyšlo," poznamenala.

Franta šesté místo nepřeceňoval

Do finálové osmičky na prsařské dvoustovce se podle očekávání nevešel Filip Chrápavý, sen o pokoření českého rekordu se ale osmnáctiletému závodníkovi splnil. Jedličkovo dosavadní maximum 2:08,47 min. pokořil o šestadvacet setin. „Jsem absolutně šťastný. Doufal jsem i v trochu lepší čas, třeba půl vteřiny dolů by bylo fajn. Ale i tak nemůžu být nespokojený," vykládal spokojeně.

S úsměvem od ucha k ucha odcházel po znakařské stovce od bazénu i Franta. „Paráda," halekal nad časem 51,13 sekundy, jímž zaostal o desetinu za svým vlastním českým rekordem. „Ke konci jsem sice trochu vytuhl, chtěl jsem plavat trochu rychleji. Uvidíme, jestli se podaří odpoledne zlepšit," přemítal. Postup ze šestého místa před bojem o finálovou osmičku nepřeceňoval. „Vypadá to pěkně, ale jsou tam za mnou ještě větší pušky," upozornil devatenáctiletý talent.

Micku chytilo břicho

Překvapením byl postup Horské na polohové stovce na děleném devátém místě. „Už ráno jsem se probudila s dobrou náladou a říkala si, že by to mohlo být dobré," culila se dvacetiletá plavkyně po osobním rekordu 1:00,70 min. Do semifinále pak plánovala naskočit s čistou hlavou. „Hlavně si to půjdu užít. Uvidíme, co se stane, jestli se zlepším, nebo ne. Pro mě je úspěch, že jsem se do semifinále dostala," podotkla.

Nabité dopoledne uzavřel očekávaným postupem Micka, v rozplavbě patnáctistovky obsadil dělené druhé místo s časem 14:35,75 min. a postup jistil z děleného pátého místa. Zadarmo ale finálovou osmičku nedostal. „Škoda, že nepadl osobák, ale nechal jsem tam všechno. Na sedmi stech metrech mě začalo strašně bolet břicho, bolelo to. Snad to zítra bude lepší," doufal před pátečním finále.

Ve večerním programu se kromě třech českých semifinalistů představí rovněž Simona Baumrtová, kterou čeká v 17:48 finále znakařské stovky. Program začíná v 17 hodin semifinálovou rozplavbou Svěcené na padesátce motýlek.

Reklama

Související témata: