Hlavní obsah

Trable před olympiádou. Českému esu včas nedorazily lodě ani pádla, pomoc letí z Česka

Susaki/Praha

Už před odletem do Japonska měl zprávy, že doprava lodi do přípravného kempu v Kóči hapruje, realita ale byla pro kajakářské eso Josefa Dostála ještě horší. A tak se narychlo domlouval letecký přesun další lodě z Česka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kajakář Josef Dostál před odletem na přípravný kemp do Japonska.

Článek

Kontejner se závodními kajaky a kánoemi se zdržel na cestě z Portugalska kvůli špatným podmínkám na moři, česká minivýprava si tak plánovala lodě vypůjčit minimálně na úvod kempu v Kóči. Jen specifický deblkajak, který vytáhlý Dostál sdílí s Radkem Šloufem, nebyl v Japonsku k dispozici, tak si ho nechali poslat letecky.

„Na singl jsme si půjčili lodě, na nichž jsme tu trénovali na soustředění v roce 2018. I když je to stejný typ, bohužel jsou znatelně rozdílné, protože výrobce každý rok obměňuje tvar kopyta. Na jinou loď je potřeba si zvyknout a to trvá několik týdnů,“ líčil Dostál.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Josef Dostal (@j_dostal)

Tolik času pochopitelně nemá, tak přes svaz a Duklu domluvil transport další lodi, která by měla dorazit v úterý. „Snad bude celá, už se mi také stalo, že dorazila na dvě půlky,“ obává se.

Pak už snad bude moct trénovat bez omezení. „Řešili jsme tu i ztracená pádla, která nenaložili v Praze do letadla, a museli jsme měnit tréninkový plán. Naštěstí dorazila později a v pořádku,“ popisuje další z peripetií.

Olympijské závody začnou Dostálovi 2. srpna, do Tokia se přesune až krátce před závody. „Jsme v krásném komplexu v malé vesničce, kde nás každý den testují a hlídají, abychom nikam nechodili. Jsou tu přísná covid-opatření, a abychom nezdrhli za plot, tak nás hlídá asi 20 Japonců, takže běhání okolo baráku je fakt pecka,“ líčil Dostál na Facebooku.

Reklama