Hlavní obsah

Transgender plavkyně Thomasová ovládla šampionát, soupeřky tiše protestovaly

Známá transgender plavkyně Lia Thomasová se znovu postarala o pobouření sportovního světa. Na americkém univerzitním mistrovství NCAA v Atlantě ovládla závod na 500 metrů volným způsobem, a to s velkým náskokem. Její soupeřky nesly do očí bijící nespravedlnost těžce a po závodě na stupních vítězů tiše protestovaly.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Lia Thomasová na univerzitním šampionátu v Atlantě.

Článek

Už dopředu bylo jasné, že Thomasová mistrovství ovládne. Její triumf také v atlantské hale mohutný aplaus nedoprovázel.

Když žena, která ještě v roce 2019 byla mužem, přebírala zlatou medaili, fotografům pózovala na stupních vítězů osamocena. Ostatní medailové plavkyně se fotily se čtvrtou v pořadí Brooke Fordeovou.

Kariéra Thomasové vyvolává vášnivé diskuze nejen v Americe ohledně toho, jestli by sportovkyně, které dříve bývaly chlapci nebo muži, neměly mít vlastní kategorii. I proto informace ohledně jejích vítězství doprovází na sítích hashtag #SaveWomensSports (zachraňte ženský sport).

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Dívka protestuje proti účasti transgenderové plavkyně Lii Thomasové.

Thomasová plave za univerzitu Penn ve státě Pensylvánie. Už na listopadových závodech mezi její školou a univerzitou Princeton transgender žena, která se dříve jmenovala Will, zbořila školní rekordy na 100 m, 200 m a 500 m volným způsobem.

Oficiálně má Thomasová na plavání v ženské kategorii nárok. Podle pravidel Národní vysokoškolské sportovní asociace (NCAA) může soutěžit mezi ženami, pokud alespoň jeden rok podstoupila hormonální léčbu. Z etického hlediska je ovšem její případ značně diskutabilní.

Reklama

Související témata: