Hlavní obsah

Tunka vyhrál na ME kayakcross, Přindiš má bronz, Chaloupka byl třetí v kánoi

Aktualizováno

Ondřej Tunka vybojoval titul mistra Evropy v kayakcrossu. Úspěch českých reprezentantů v nové olympijské disciplíně podtrhl Vít Přindiš, šampion z roku 2021 přidal na závěr soutěží v Krakově bronz. V závodě kanoistů získal rovněž bronzovou medaili Václav Chaloupka, šampion na kajaku Jiří Prskavec skončil na C1 čtvrtý. Den po zlaté jízdě v kategorii K1 ztratil Prskavec na reprezentačního kolegu osm setin sekundy, oba předvedli čistou jízdu. Těsně pod stupni vítězů byla i kanoistka Gabriela Satková.

Ondřej Tunka a Vít Přindiš po medailovém úspěchu na ME

 
Článek

Čeští slalomáři na evropském šampionátu v Krakově, který je součástí multisportovních Evropských her v Polsku, vybojovali celkem sedm cenných kovů a opanovali pořadí národů před druhým Německem. Na konto české výpravy přidali tři zlaté, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Celková bilance týmu se v Polsku uzavřela na 28 medailích (7-10-11).

Mistr světa z roku 2021 Chaloupka byl za bronz rád. "Je to cenný úspěch. Já jsem moc rád, že jsem ho přidal ke zlatu z Bratislavy, které bylo určitě nečekané. Nejen pro mě, ale myslím, že pro všechny. Možná to lidi vnímali, že to byla náhoda, a já jsem velmi tvrdě pracoval na tom, abych přidal další výsledek, který by přesvědčil lidi, že to náhoda nebyla. Věřím, že teď se mi to povedlo, a mám z toho fakt velkou radost," řekl novinářům.

"Bramborový" Prskavec mu stupně vítězů přál. "Tady mu to dlouhodobě jde. Zrovna v loňském roce jsme koukali na Světový pohár, co se tady jel, a byl pár setinek od medaile. Myslím si, že si to strašně zaslouží, a opravdu byl dnes tak nějak koncentrovaný," řekl o reprezentačním kolegovi.

Sám byl nadšený z umístění v evropské špičce na kánoi, o kterém se mu před začátkem letošních bojů o reprezentační dres ani nesnilo. "Já jsem podal, bych řekl, úplné maximum, které jsem mohl. Možná mi to trochu neklouzlo na jedničce, dvojce a trojce, ale já jsem strašně spokojený. Fakt jsem jel výborně. Čtyřka na Evropě - kdyby mi to někdo řekl před půl rokem, tak se mu totálně vysměju a řeknu, že se úplně zbláznil," poznamenal nováček mezi kanoisty.

Večer ponese Prskavec českou vlajku při závěrečném ceremoniálu Evropských her. "Vlajku jsem nikdy nenesl. Jenom občas na našich zahájeních, ale to už je strašně dávno, u nás to většinou nosí ten nejmladší. Už si to ani nepamatuju. Těším se, uvidím, jak bude zakončení vypadat," poznamenal.

Třiadvacet setin dělilo od medaile Satkovou, která stejně jako oba Češi projela trať čistě a v závěrečné části ztratila. Titul vybojovali Brit Ryan Westley a Němka Elena Liliková.

Tunkova cesta za zlatem málem skončila už ve čtvrtfinále. V jízdě, kterou vyhrál Přindiš, dojel až poslední čtvrtý, oba zbývající soupeře ale rozhodčí diskvalifikovali a Češi postoupili společně. Ve stejném pořadí se za sebou seřadili i v semifinále, ve finále měl ale navrch Tunka.

V ženské kategorii prošla kvalifikací jen Veronika Vojtová, ve vyřazovací fázi ale ztroskotala hned ve čtvrtfinále. Mistryně světa z roku 2019 a bronzová medailistka z ME 2021 ve své jízdě dojela čtvrtá, po diskvalifikaci jedné ze soupeřek se sice posunula na třetí místo, na postup to ale nestačilo.

Mistrovství Evropy a Evropské hry ve vodním slalomu v Krakově:
C1:
Muži:
1. Westley (Brit.) 94,01 (0 trest. sekund)
2. Travé (Šp.) -1,15 (0)
3. CHALOUPKA -2,09 (0)
4. PRSKAVEC -2,17 (0)
...v semifinále 13. ROHAN (všichni ČR).
Ženy:
1. Liliková (Něm.) 109,67 (2)
2. Zwoliňská (Pol.) -0,62 (0)
3. Franklinová (Brit.) -3,96 (6)
4. G. SATKOVÁ -4,19 (0)
...v semifinále
19. FIŠEROVÁ
20. KNEBLOVÁ (všechny ČR).
Kayakcross:
Muži:
1. TUNKA (ČR)
2. Oschmautz (Rak.)
3. PŘINDIŠ (ČR)
4. Neveu (Fr.)
...KREJČÍ (ČR) vyřazen v kvalifikaci.
Ženy:
1. Usová (Ukr.)
2. Funková (Něm.)
3. Hornová (It.)
4. Wegmanová (Niz.)
...VOJTOVÁ vyřazena ve čtvrtfinále
FIŠEROVÁ, KNEBLOVÁ (všechny ČR) vyřazeny v kvalifikaci.

Reklama