Hlavní obsah

Úspěšný čtyřkajak na ME při letošní premiéře překvapil sám sebe

Michal OsobaSport.czPrávo

Poprvé si letos v závodě sedli do jedné lodi a rovnou na mistrovství Evropy. Jenže posádka bronzového olympijského čtyřkajaku Jan Štěrba, Daniel Havel, Lukáš Trefil a Josef Dostál v německém Brandenburgu potvrzuje, že ani nucená pauza se na její výkonnosti nepodepsala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

S takovou sbírkou se čtyřkajak (zleva) Jan Štěrba, Josef Dostál, Daniel Havel a Lukáš Trefil vracel z loňského mistrovství Evropy v Portugalsku.

Článek

Svoji rozjížďku čeští kajakáři hladce vyhráli a postoupili rovnou do nedělního finále, v němž budou obhajovat evropský titul. „Až nás překvapilo, jak to bylo v pohodě,“ přiznal Havel. „Jelo se nám krásně a rychle,“ zářil i Dostál.

Společně letos absolvovali jen šest tréninků. „Jindy jich v tuhle dobu máme za sebou minimálně dvakrát tolik,“ říká Havel. Právě kvůli jeho zdravotním potížím se odkládal start společné přípravy úspěšné posádky, Havla trápilo rameno. „Teď už žádnou bolest necítím, jezdí se mi docela dobře technicky i pocitově,“ hlásí háček posádky.

Deblkajak vynechali

Kvůli manku se rozhodl soustředit na čtyřkajak a nezávodit rovněž ve dvoučlenné posádce s parťákem Štěrbou. „Evropa je náš první závod na čtyráku, ten má pro nás prioritu,“ vysvětluje Štěrba.

Jediným, kdo si během šampionátu odskočil ze čtyřkajaku do jiné lodě, je tak Josef Dostál. Jenže semifinále mu nevyšlo, skončil až pátý a zklamaný. „O vynechání singlu jsem vůbec neuvažoval, jeden start za víkend by mi přišel málo,“ připouští Dostál.

Jednadvacetiletý kajakář před šampionátem absolvoval soustředění v Livignu a za dva týdny shodil čtyři kilogramy. „Měl jsem už předtím normální závodní váhu 112 kilo, ale v těch 1800 metrech nad mořem dostává tělo zabrat,“ vysvětluje.

Síla mu ale neubyla. „Při záběru jsem zlomil pádlo, které jsem měl čtyři roky. A podle výrobce se opotřebovat nemělo,“ usmívá se.

Reklama

Související témata: