Hlavní obsah

Úspěšný čtyřkajak? Pesimista, analytik a dělníci lodi

Michal OsobaPrávo

Na začátku bylo rozčarování z nepovedené olympijské „donominace“, po němž se čtyři kajakáři rozhodli vytvořit novou posádku. O necelý rok později se z německého Brandenburgu Štěrba, Andrlík, Horský a Souček vraceli jako hrdinové – na olympijské kilometrové distanci získali evropský bronz, historicky první českou medaili na čtyřkajaku.

Článek

„Také jsme se radovali nejvíc ze všech, možná jsme tím diváky trochu zmátli,“ přiznává Ondřej Horský. Úspěšnou jízdou si vysloužili i uznání renomovanějších posádek. „Po dvou letech, kdy jsme se potkávali na soutěžích, nás Bělorusové začali zdravit pokynutím hlavy. Teď s námi prohodí i pár vět, alespoň někteří z nich,“ utahuje si Jan Souček z vítězného kvarteta.

„Dokonce i trenér Slováků, jejichž posádka sbírá medaile takřka na všech soutěžích, klukům gratuloval. Přišlo mi, že se nás trochu začínají bát,“ povšiml si i nový reprezentační kouč Martin Doktor.

Ze čtyř členů posádky mají tři stejné křestní jméno, jedinému „nehonzovi“ v posádce Ondřeji Horskému to ale potíže nečiní. „Já mám i problém si vzpomenout, jaké mají křestní jméno, všechny oslovuju přezdívkami,“ směje se. A tak Andrlík je Andy, Štěrbovi se říká Tonda a Součkovo příjmení zkracují na Součí.

Další výzva v srpnu

Posádka čtyřkajaku si sedla sportovně i lidsky. Jejím nejzkušenějším členem je Horský. „Jsem v posádce největší pesimista, vždy mi zisk medaile přišel jako z říše fantazie,“ přiznává. „Tonda je zase takový analytik, vždy studuje startovní listiny i výsledky, byl by dobrým daňovým poradcem,“ říká na Štěrbovu adresu.

A zbylí členové posádky? „My jsme takoví dělníci lodi,“ smějí se Souček s Andrlíkem. V srpnu čeká tuto posádku další výzva, MS v Kanadě. „Několik soupeřů přibude, ale z té top šestky nikdo,“ tvrdí Štěrba.

Reklama

Související témata: