Hlavní obsah

VIDEO: Račice hostí úvodní závod Světového poháru v rychlostní kanoistice

PRAHA

S těmi nejlepšími kanoisty a kajakáři z celého světa se o nadcházejícím víkendu budou moci porovnat čeští závodníci. Úvodní závod Světového poháru kanoistů hostí od 8. do 10. května Sportcentrum Račice. Šéftrenér reprezentace Martin Doktor věří, že se jeho svěřenci v silné konkurenci neztratí.

Článek

Na domácích tratích se představí devětatřicet českých závodníků. "Prvního závodu Světového poháru se zúčastní dvanáct kanoistů, sedmnáct kajakářů a nominovalo se také deset žen," přiblížil šéftrenér reprezentace Martin Doktor na pondělní tiskové konferenci. "Kritéria byla dána tak, aby se do nominace dostali i mladší sportovci," upřesnil Doktor.

Do Račic je v tuto chvíli přihlášeno 293 závodníků z osmadvaceti zemí světa. Na tratích se představí nejen držitelé světových a evropských titulů, ale i olympijští vítězové a medailisté. "Jsem rád, že se budou naši závodníci moci porovnat v tak silné konkurenci. Většina z nominovaných patří ještě věkem do kategorie do třiadvaceti let. Takže je pro ně dobré vidět, jak jezdí špičkoví sportovci," prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty 1996.

S jakými výsledky bude spokojen ale nechtěl prozradit. "Já nerad tipuji, takže nebudu raději nic říkat. Věřím, že všichni pojedou nejlépe, jak umí. Tenhle závod pro ně bude zároveň nominací na druhý díl Světového poháru, který se koná za čtrnáct dní v Polsku," dodal Doktor.

Sportcentrum Račice hostí Světový pohár opět po pěti letech. Nyní je ale areál nově zrekonstruovaný. Na programu SP je nově také závod na pět kilometrů. "Již delší dobu jsme navrhovali zařazení této trati mezinárodní federaci. A teď máme šanci ukázat, že to mohou být atraktivní závody," řekl předseda sekce rychlostní kanoistiky Jan Boháč.

"Vytrvalci odstartují kilometr před obrátkou a potom je budou čekat 500 metrů dlouhé okruhy," vysvětloval. "Nyní je naším největším přáním, aby přestalo pršet a svítilo nám o víkendu sluníčko," uzavřel Boháč.

Finálový program na Světovém poháru v Račicích
Sobota 9. 5.1000 m (15:00)
Neděle 10. 5.500 m (9:15), 5000 m (14:00)

Reklama