Hlavní obsah

Vodní slalomáři pojedou na OH v trikotu v národních barvách se zlatým rukávem

Nečekaná novinka! Čeští vodní slalomáři pojedou na olympijských hrách v trikotu, který navrhla sedmnáctiletá Františka Rappová. Vítězný design "bundošprajdy" je v národních barvách se zlatým rukávem. Olympionici Tereza Fišerová, Kateřina Minařík Kudějová, Jiří Prskavec a Lukáš Rohan a umělecký ředitel soutěže Tomáš Rak, který rovněž závodí ve vodním slalomu, ho vybrali ze 153 návrhů v soutěži, do níž se zapojili čeští i zahraniční fanoušci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Jiří Prskavec oslavuje vítězství na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze.

Článek

Na vítězném designu se všichni shodli. "To jsem upřímně nečekala, jelikož jich bylo opravdu hodně. Vítězný návrh má na sobě lva, což se mi moc líbí, a zároveň i detaily české vlajky. Spojuju si to s tím, že i když na místě nemůžou být diváci, budeme vědět, že jsou s námi a drží nám palce," uvedla kanoistka Fišerová v tiskové zprávě svazu.

Autorku vítězného návrhu přiměl k účast v soutěži starší bratr. "Ví totiž, že se dlouhodobě věnuji umění. Nejraději vytvářím keramické výrobky nebo pletu perské koberce, ale s designem sportovního oblečení jsem žádné zkušenosti neměla. Byla to pro mě velká výzva," řekla vítězka. Inspirovalo ji vítězné rozhození rukou kajakáře Prskavce po triumfu na MS 2015 v Londýně. "Představila jsem si, jak on nebo ostatní čeští olympionici ovládnou své disciplíny a radostně vztyčí zlatý rukáv, který je zároveň součástí české vlajky," popisovala.

Tenhle detail rozhodl. "Pro volbu vítězného návrhu hrála roli především troufalost v podobě zlatého rukávu, do kterého se nadchli všichni čtyři olympionici. Dále nás zaujala kombinace dobré viditelnosti designu z dálky a drobných trojúhelníčků v národních barvách patrných zblízka. Návrh byl rozpracován opravdu detailně, což jej odlišilo od většiny ostatních prací, které také nesly národní barvy," vysvětloval Rak.

Foto: Kanoe.cz, ČTK

Vítězný design olympijského trikotu pro vodní slalomáře. Autorkou vítězné práce je sedmnáctiletá Františka Rappová.

Tento projekt vodních slalomářů ocenil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Dát fanouškům šanci vytvořit design oblečení, ve kterém budou sportovci soutěžit a reprezentovat svou zemi na olympijských hrách, to je něco výjimečného. Nedivím se, že o to byl takový zájem," řekl.

Olympijské závody vodních slalomářů začnou v Tokiu 25. července. "Teď už bude na nás, aby byl návrh v Tokiu vidět co nejvýš," poznamenal obhájce bronzu Prskavec.

Reklama