Hlavní obsah

Yvetta Hlaváčová zahájila týdenní plavbu proti proudu Vltavy

Za slunečného počasí, které ale provázel silný a studený vítr, zahájila v neěli v pražských Žlutých lázních česká plavkyně Yvetta Hlaváčová svůj pokus o pokoření Vltavy proti proudu. V následujícím týdnu chce v sedmi etapách urazit celkem 138 kilometrů z metropole až do jihočeského Týna nad Vltavou. V minulém roce uskutečnila podobnou plavbu v opačném směru, tedy s proudem v zádech. Aby překonala svůj loňský český rekord, přidá si letos navíc ještě jeden kilometr.

Článek

Teplota vody ve Vltavě dnes byla jen 18 stupňů Celsia, a Hlaváčová proto musela hned na začátku své cesty obléct neopren. "První úsek bude nejtěžší - musím si najít systém. Možná, že ze začátku budu spíše couvat, než abych plavala kupředu," vtipkovala sportovkyně, která se pak proti proudu vydala kraulem. Před ponořením do řeky ještě podotkla, že spoléhá hlavně na paměť svalů, které už prý celkově uplavaly něco mezi 40 000 a 45 000 kilometrů.

V neděli Hlaváčovou čeká prvních 20,5 kilometru, doplavat by měla do Davle. V následujících dnech chce postupně dorazit do Skalice, Županovic, Kamýku nad Vltavou, k zámku Orlík a do kempu Podolsko. Svůj výkon hodlá zakončit v sobotu v Týně nad Vltavou. Její doplutí by mělo být i jednou z atrakcí tamních městských slavností.

Jednotlivé denní etapy měří od 13 do 26 kilometrů. Pobyt ve vodě zřejmě sportovkyni zkomplikuje chlad. Meteorologové totiž předpovídají teploty vzduchu kolem 17 stupňů Celsia, oteplit se má až v pátek. Hlaváčová, která je ženskou světovou rekordmankou v překonání kanálu La Manche a proslula i jako majitelka nejdelších nohou na světě, chce svůj výkon nechat zapsat do Guinnessovy knihy rekordů.

Neobvyklá akce má i charitativní rozměr. Hlaváčová vydraží všechny plavky, které při pokusu použije, a to ve prospěch nadace, která pomáhá dětem v Keni. Průběh plavby mohou zájemci sledovat na stránkách www.vltavatour.eu.

Reklama

Související témata: