Hlavní obsah

Z lodi do lodi. Bronzový čtyřkajak čeká doma honička

Praha

Poprvé od bronzového úspěchu na olympiádě v Londýně se při závodě posadí do jedné lodě a hned před domácím publikem. Kvarteto Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Daniel Havel bude mít při domácím Světovém poháru v Račicích pořádně napilno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bronzový čtyřkajak (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel.

Článek

Kromě své bronzové disciplíny, tedy K4 na 1000 metrů se představí i na singlu. Dostál při pětistovce, Havel na kilometru a nejzkušenější člen posádky Štěrba na pětikilometrové distanci.

Musel spěchat na stupně

„Bude to hodně náročný. V pátek mě čekají tři jízdy a v sobotu bych mohl jet dvě finále hodinu po sobě,“ říká Havel. „Ale singl mám jako doplněk, hlavní je čtyřkajak,“ ujišťuje.

Při prvním díle SP v Szegedu, kde se členové čtyřkajaku představili jen v doplňkových disciplínách, se přitom Havel blýskl třetím místem. „Ale byl tam těsný dojezd a v cíli jsem myslel, že jsem čtvrtý. Až po závodě jsem se dozvěděl, že jsem byl třetí a mám spěchat na stupně. To byla příjemná zpráva,“ usmívá se Havel.

Zvou fanoušky i fanynky

O víkendu by se na stupně vítězů chtělo podívat celé kvarteto, konkurence nebude tak silná jako v olympijském finále. „Ale trochu se to zase promíchalo, v Szegedu vyhráli Srbové, kteří v Londýně nepostoupili do finále,“ upozorňuje Štěrba.

Posádka zatím společně v nové sezóně absolvovala jen čtyři tréninky. „Časy nejde srovnávat, zatím je voda studená a pomalejší, ale pocitově jsme na tom podobně jako loni,“ říká Štěrba. „Snad nás přijde povzbudit i spousta fanoušků i fanynek,“ věří Trefil.

Reklama

Související témata: