Hlavní obsah

Žádný pohádkový konec. Tokio nevyšlo, legenda se loučí

Wellington
Aktualizováno

Dvojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa ve veslování Mahé Drysdale z Nového Zélandu ve 42 letech ukončil závodní kariéru. Dlouholetý soupeř Ondřeje Synka se tak rozhodl poté, co si nevybojoval nominaci na olympijské hry v Tokiu. V národní kvalifikaci skifařů prohrál s Jordanem Parrym a poté oznámil, že se nebude ucházet o místo v osmiveslici.

Foto: Sport.cz

Zleva Ondřej Synek, Mahé Drysdale a Olaf Tufte na archivním snímku.

Článek

"Nedojde tak na pohádkový konec mé kariéry a zisk čtvrté medaile na páté olympiádě," uvedl Drysdale v prohlášení. "Nedostal jsem se do Tokia, kde jsme chtěl skončit, ale zvládl jsem toho mnohem víc, než jsem si v posledních deseti měsících občas myslel. Samozřejmě, že když se nedostanete na olympiádu, tak je to jisté zklamání. Ve sportu ale nikdy nemáte nic jistého," podotkl legendární veslař.

Skvělou Drysdaleovu kariéru ocenil i o čtyři roky mladší Synek. "Kamaráde, děkuji ti za spoustu bitev. Zasloužil jsi se o mou kariéru, i díky tobě jsem byl silnější a silnější. Častokrát jsme jezdili vedle sebe," uvedl Synek na facebooku v připomínce řady vyrovnaných medailových jízd na světových akcích. Český veslař zároveň svému sportovnímu sokovi popřál vše nejlepší do dalšího života.

Rodák z australského Melbourne získal na olympiádě v Pekingu v roce 2008 bronz, v Londýně 2012 a Riu de Janeiro 2016 vyhrál. Společně s již zesnulým Simonem Dickiem jsou jedinými novozélandskými veslaři, kteří získali tři olympijské cenné kovy. Na světových šampionátech Drysdale vybojoval pět zlatých medailí a tři stříbrné. Poslední úspěch z velké akce si připsal před pěti lety v Riu, v minulých sezonách startoval hlavně ve větších posádkách - v párové čtyřce nebo osmě.

"Mahé vytvořil historii Nového Zélandu a svými výjimečnými olympijskými výkony inspiroval generace. Bude nám všem chybět," uvedla výkonná ředitelka novozélandského olympijského výboru Kereyn Smithová.

Reklama

Související témata: