Hlavní obsah

Zlatý čtyřkajak porážka nebolela. Jejich přemožitelé jim medailové plány kazit nebudou

Račice

Nejsou zvyklí prohrávat. Však na loňském mistrovství světa zpovzdálí sledovali jejich zlatou radost všichni soupeři. Hned na úvod nové sezóny si úspěšný čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba připsal porážku, ale svých přemožitelů se nadcházejícím mistrovství Evropy v Račicích bát nemusí. Na soustředění v Kalifornii je totiž v exhibičním souboji zdolala nepárová čtyřka veslařů.

Foto: Sport.cz

Snaha kvarteta Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba (uprostřed) byla marná, na veslaře nestačili.

Článek

Důležité bitvy pro české kvarteto teprve přijdou, ale i bitva napříč sporty měla náboj. „Vyhrát jsme chtěli, proti veslařům to bylo prestižní. Ale úplně jsme se v závodě nesešli, jak bychom měli, a o kousek to bohužel nevyšlo,“ litoval háček posádky Havel.

Závod byl především show. „Jelo se v zátoce, kde dost fouká, a jsou vlny. Na startu nás úplně nerovnali, paradoxně jsme v závodě předjeli párové veslaře, kteří by na tom měli být líp,“ líčí nejzkušenější člen posádky Štěrba. „Kluci, co vyhráli, s námi trénovali v olympijském centru. A byli nahecovaní, za cílem se dost radovali,“ postřehl Štěrba.

Dojde na reprízu?

Pomstí se čtyřkajak veslařům někdy v domácích podmínkách? „Bylo by to zajímavé,“ připouští Štěrba. „Vím, že Australani jeli pětistovku se startovacím zařízením a veslaře o píď porazili. Jelo se ve městě, bylo to divácky atraktivní. Pak by se to dalo brát vážněji, kdyby nás veslaři dostali, mohli by si nás víc vodit. Ale já myslím, že by nás nedostali,“ usmívá se Štěrba.

V předchozích letech spolu v lodi členové čtyřkajaku tak brzo neseděli, chystali se na singlech. Změnu si vyžádal i nabitý program sezóny s předsunutým kontinentálním šampionátem a premiérovými Evropskými hrami v Baku.

„Tréninky byly dobré, cítil jsem z nás pozitivní energii, ale vrcholem sezóny bude až mistrovství světa v Miláně,“ vyhlíží Štěrba závod, v němž se pojede i o místenky pro olympijské Rio.

Reklama