Hlavní obsah

Biatlon chystá krizový scénář. Co s Novým Městem?

Praha

Neklidné pandemické poměry nelze vyloučit i pro vzdálenější měsíce. Některé sporty už zvolna chystají krizové scénáře, úvahy o proměnách v naplánované sezoně předestírá i Mezinárodní biatlonová unie (IBU). Pracuje s různými scénáři, jedna změna může být zásadní - v případě potřeby se omezí cestování a na jednom místě se odjede více závodů tak, jako to už zavedly některé motoristické disciplíny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vysočina Arena při SP v biatlonu v prosinci 2016.

Článek

Vedení světového biatlonu je v kontaktu s organizátory a řeší s nimi mimo jiné regulace ze strany státních orgánů. Kalendář Světového poháru ale zatím zůstává beze změn.

S čím IBU musí kalkulovat? „V tuto chvíli je ve většině zemí zakázána nebo omezena účast diváků. Pak uvidíme, jestli nebude problém s cestováním do některých zemí. Je možné, že se budeme snažit minimalizovat cestování a pojedeme na méně místech," uvedl prezident IBU Olle Dahlin.

Kalendář velmi rychle v průběhu zimy může měnit podobu. Bude se znovu schvalovat po jednotlivých trimestrech. Nejbližší předvánoční část má čtyři zastávky (Kontiolahti, Östersund, Hochfilzen a Annecy) a má se jimi zabývat nejbližší jednání vedení IBU.

Nové Město na Moravě má v termínové listině pozici tentokrát až v březnu (11.-14.) po předolympijské zkoušce v Pekingu. Pak už má přijít na řadu pouze Oslo.

Vysočina arena zažila v závěru zimy jako jedna z prvních ve světě sportu závody bez diváků, nouzového řešení se může dočkat i pro příště. Jen těžko může kdo odhadnout jakého. Jisté je, že jakákoli změna může následovat velmi rychle.

Výrazně se změnila letní sezona. Šampionát v Ruhpoldingu byl již dříve zrušen, klasika v Norsku v podobě Blinkenfestivalenu ale zůstala zachována. V těchto dnech se ovšem v severské zemi, kam jindy míří velká část biatlonového světa, utkávají jen domácí zástupci.

Začínalo se tradičním výjezdem na Lysebotn. Zatímco mužská biatlonová špička porovnání s běžci na lyžích letos neabsolvovala, tak ženské áčko na startu bylo. I když ne zcela kompletní.

Nejlépe vedla běžecká hvězda Therese Johaugová. Nejlepší z biatlonistek byla Marte Olsbuová Roiselandová, která skončila celkově devátá. Tiril Eckhoffová musela závod vynechat kvůli zánětu močových cest. Závod mužů vyhrál Simen Krüger před Hansem Holundem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články