Hlavní obsah

Parádní výkon českého debutanta! Biatlonová štafeta ve Finsku překvapila

Aktualizováno

Štafetová premiéra českým biatlonistům vyšla perfektně. Kvarteto mužů ve složení Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček obsadila při Světovém poháru ve finském Kontiolahti páté místo. Benjamínek reprezentace na posledním úseku nejen skvěle zastřílel, ale předvedl i úžasný finiš proti domácímu Hiidensalovi. Vítězné Nory na stupně vítězů doprovodili Němci a Francouzi.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Finiš o páté místo v závodu štafet v Kontiolahti. Zleva Jonáš Mareček z ČR a Olli Hiidensalo z Finska.

Článek

České štafetě se povedl nejlepší pohárový výsledek od prosincového závodu v roce 2019 v Hochfilzenu, byť po prvním úseku figurovalo až na patnácté pozici. Mikyska chyboval při střelbě celkem pětkrát a přivezl na předávku více než minutové manko. „Dvě rány odešly, ani nevím kam. Ve stoje jsem měl všechny moc vlevo," hodnotil.

Krčmář ale vytáhl reprezentační kvarteto zpět mezi litu, když trefil pět ran vleže i vstoje a obstál i běžecky.

„Na ležce jsem po špatném natažení závěru flinty sice musel jednu ránu přebíjet, což znamenalo pár vteřin v čudu, ale naštěstí nohy fungovaly dobře. Musely, abych to dostal někam dopředu. O moc lépe jsem úsek odjet nemohl," tvrdil Krčmář, jenž dostal Česko v polovině závodu na osmé místo.

Výborně běžící Štvrtecký patřil k nejlepším na lyžích, ale při střelbě vstoje musel využít všechna tři dobíjení, aby se vyhnul trestnému kolu. Pak nastala velká chvíle pro teprve 21letého Jonáše Marečka. Bleskurychlou a čistou položkou vleže vytáhl české barvy dokonce až na pátou pozici. „Až na jednu chybu vstoje jsem na střelnici udělal všechno tak, jak jsem chtěl," líčil mladík, který umístění udržel i v dramatickém finiši před dotírajícími Finy.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Nor Vetle Sjaastad Christiansen v čele štafety na SP v Kontiolahti.

„Když mě Hiidensalo předjel před cílovou rovinou, tak jsem myslel, že na něj už nemám, ale jemu došlo možná ještě víc než mě. Když jsem to vycítil šel jsem zase před něj. Trochu jsem se bál, jak zvládnu pozici finišmana proti nabouchaným borcům, měl jsem před nimi hodně respekt, ale udržel jsem celý úsek čistou hlavu, a ještě ze sebe na posledních metrech něco vyškrábnul," mínil Mareček.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Christiansen, Laegreid, T. Bö, J. T. Bö) 1:19:26,2 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení)
2. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Rees) -43,9 (0+8)
3. Francie (Perrot, Fab. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -1:05,9 (0+9)
4. Rakousko -2:31,2 (0+4), 5. ČR (Mikyska, Krčmář, Štvrtecký, Mareček) -2:33,9 (0+10), 6. Finsko -2:34,1 (1+12).

Reklama

Související témata: