Hlavní obsah

Davidová se v masáku vešla do desítky, Jislovou vykolejil pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poosmé během letošní zimy se dokázala česká biatlonistka Markéta Davidová vejít do elitní desítky. Při závodě Světového poháru na 12,5 km s hromadným startem v estonském Otepää předvedla dokonce pátý běžecký čas, ale dvě střelecké chyby ji trochu přibrzdily. Až na poslední položce střílela mimo terč Jessica Jislová, kterou ale předtím hodně poznamenala kolize s Norkou Tandrevoldovou při sjezdu a v cíli byla reprezentantka na 24. místě. Z vítězství se radovala Švédka Elvira Öbergová.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Markéta Davidová během střelby.

Článek

Úvodní položku odstřílelo čistě dvacet biatlonistek. Davidová však poslala hned první ránu mimo terč a musela na trestné kolo, ale na lyžích byla skvělá, takže se z něj vrátila hned za Jislovou na hraně druhé desítky. Na špici masáku se držela ve žlutém jedoucí Norka Röiselandová, krok s ní držely jen Švédka Perssonová a Němka Preussová.

Druhou ležku dokázaly obě české reprezentantky vynulovat, což po ně znamenalo výrazný posun pořadí. Davidová navíc i výborně běžela a v polovině trati už byla devátá se ztrátou osmnácti vteřin jen na nejlepší. Jislová měla záhy smůlu, protože ve sjezdu po kontaktu se soupeřkou upadla doslova na ústa a než se zvedla ze sněhu, ztratila hodně času.

Když došlo na třetí položku, už vstoje, převzala vedení díky čisté střelbě Preussová a za ní se s odstupem patnácti vteřiny hnaly hned tři Švédky. Röiselandová se z trestného kola vrátila na trať šestá, Davidová dvanáctá. Jislová dala i potřetí na střelnici nulu a opouštěla ji osmnáctá se ztrátou přes minutu na Němky.

Preussová si bilanci na střelnici pokazila jednou chybou při závěrečné stojce, což pro ni znamenalo pokles na páté místo. Kilometr před cílem vedla E. Öbergová před Röiselandovou, za nimi se do tří vteřiny namačkaly Němky Herrmannová a Perssonová ze Švédska.

Davidová se po závěrečné položce posunula do desítky. „Bavilo mě to. Udělala jsem, co jsem mohla. Po sprintu, kde se mi položka vleže vůbec nepovedla, jsem s trenérem večer pilovala střelbu na suchu a při masáku se řídila jeho radami," líčila v České televizi Davidová.

Bohužel Jislová při poslední zastávce přerušila sérii 48 bezchybných pohárových výstřelů a musela si přidat 300 metrů na trestném kole, což ji poslalo až na 24. místo v cíli. Ze čtvrtého letošního prvenství se radovala 23letá Elvira Öbergová, lepší lyže ve finiši posunuly na stříbrný stupínek Němku Herrmannovou o tři desetiny sekund před Röiselandovou, která uhájila celkové vedení v pohárovém seriálu.

Světový pohár biatlonistek v Otepää - 12,5 km s hromadným startem
1. E. Öbergová (Švédsko) 34:41,6 (1)
2. Herrmannová (Německo) +4,5 (2)
3. Röiselandová (Norsko) +4,8 (1)
4. Perssonová (Švédsko) +9,9 (1)
5. Preussová (Německo) +8,1 (1)
6. Voigtová (Německo) +13,8 (0)
7. Braisazová-Bouchetová (Francie) +15,2 (3)
8. Eckhoffová (Norsko) +17,4 (2)
...10. Davidová (ČR) +40,4 (2)
24. Jislová (ČR) +2:26,7 (2)
Stav SP (po 19 z 22 závodů)
1. Röiselandová (Norsko) 807
2. E. Öbergová (Švédsko) 725
3. H. Öbergová (Švédsko) 618
4. Alimbekovová (Bělorusko) 589
5. Hauserová (Rakousko) 577
6. Wiererová (Itálie) 548
7. Chevalierová-Bouchetová (Francie) 545
8. Simonová (Francie) 505
...12. Davidová (ČR) 454
19. Jislová (ČR) 365
70. Charvátová (ČR) 33
72. Puskarčíková (ČR) 30
88. Voborníková (ČR) 12
89. Vinklárková (ČR) 12
98. Teplá (ČR) 5

Reklama

Související témata: