Hlavní obsah

Předčasná korunovace. Fillon Maillet dojel těsně druhý, ale velký křišťálový glóbus už má jistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři závody před koncem seriálu Světového poháru biatlonistů je hlavní tajenka vyřešena. Francouz Quentin Fillon Maillet už je jistým celkovým vítězem, i když 15 km s hromadným startem v estonském Otepää nevyhrál. K předčasné korunovaci a jistotě vlastnictví velkého křišťálového glóbu mu stačilo i druhé místo v cíli, necelých šest vteřin za vítězným Norem Vetlem Christiansenem. Jediný český reprezentant v akci Michal Krčmář obsadil 24. místo.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Francouzský biatlonista Quentin Fillon Maillet.

Článek

Úvodní střeleckou zastávku zvládlo čistě 19 závodníků, mezi nimi i Krčmář. Tempo početné vedoucí skupiny se snažili udávat Francouzi Jacquelin a Fillon-Maillet, společně s Nory Bakkenem a Christiansenem. Na další ležku přesto přijel velký balík biatlonistů pohromadě, natěsnaný v šesti vteřinách.

Druhou položku rovněž na nulu ale předvedlo už jen dvanáct mužů. K nim už ale nepatřil Krčmář, jenž musel na dvě trestná kola a střelnici opouštěl dvacátý s téměř minutovým odstupem na čelo, kde vládla stále stejná jména.

Se žlutým číslem jedoucí Fillon Maillet věděl, že by mu další triumf mohl už zajistit korunovaci celkovým vítězem SP a snažil se čelní skupinku trochu roztrhat. Jenže při střelbě vstoje musel na trestné kolo, s nulou pokračovali dál už jen jeho krajané Jacquelin a Guigonnat a Christiansen.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Oslavující Quentin Fillon Maillet.

Norský rychlík zvládl celý závod s čistou střelbou, přesto se za ním po čtvrté položce Fillon Maillet hnal a dva kilometry před cílem ztrácel na Christiansena už jen čtyři vteřiny. Nakonec ale zůstal druhý, což přerušilo jeho šňůru tří vítězství. Smutnit však nemusel.

Na premiérové stupně vítězů pronikl další Nor Bakken. Když ale Francouzův největší rival v celkové klasifikaci Jacquelin projel cílem až osmý, bylo jasné, že Fillon Maillet už velký křišťálový glóbus z ruky nepustí. Má v celkové klasifikaci tak velký náskok, že již nemůže být předstižen.

Krčmáře ani moc nepodržely lyže, jeho běh působil dost toporně. Navíc hned první ránu vstoje poslal mimo terč a žádné zlepšení pozice nepřicházelo. K závěrečné položce dorazil až na 27. pozici. Když ji odstřílel čistě, polepšil si o tři místa, ale spokojený moc nebyl.

Světový pohár biatlonistů v Otepää - 15 km s hromadným startem
1. Christiansen (Norsko) 31:26,2 (0)
2. Fillon Mailler (Francie) +5,9 (1)
3. Bakken (Norsko) +15,5 (1)
4. Guigonnat (Francie) +30,5 (0)
5. Lesser (Německo) +38,6 (1)
6. Hofer (Itálie) +46,4 (2)
7. Andersen (Norsko) +49,9 (2)
8. Jacquelin (Francie) +52,5 (1)
.....
24. Krčmář (ČR) +2:37,7 (3)
Stav SP (po 19 z 22 závodů)
1. Fillon Maillet (Francie) 870
2. Jacquelin (Francie) 625
3. Samuelsson (Švédsko) 596
4. Christiansen (Norsko) 594
5. Lägreid (Norsko) 574
6. T. Boe (Norsko) 545
7. Desthieux (Francie) 519
8. Doll (Německo) 482
......
28. Krčmář (ČR) 274
64. Václavík (ČR) 45
65. Štvrtecký (ČR) 44

Reklama