Hlavní obsah

Biatlonistka Davidová se rvala o pódium, až poslední stojka ji zradila

Praha/Oberhof
Aktualizováno

Zase jen malý střelecký krůček dělil Markétu Davidovou od medaile ve Světovém poháru biatlonistek. K poslední střelecké položce přijela česká reprezentantka třetí a i s jedním trestným kolem by asi měla šanci porvat se o stupně vítězů. Na závěrečné stojce se ale dopustila dvou chyb a v cíli závodu s hromadným startem ji patřilo desáté místo. Je pro ni už sedmé umístění v TOP 10 během letošní zimy. Z prvenství se těšila trochu překvapivě Francouzka Simonová.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Zvládne se Markéta Davidová vyvarovat chyby na střelnici?

Článek

První střelbu bez nutnosti návštěvy trestného kola zvládlo třináct závodnic, druhou ležku ale dala čistě už jen pětice z nich. K české radosti do ní patřila i Davidová a držela se tak v čele s Italkou Wiererovou, Švédkou H. Öbergovou a norským tandemem Knottenová, Tandrevoldová. „První polovina závodu byla od Markéty absolutně skvělá. Jistá střelba, přitom ve slušném rytmu a hodně rychlý běh," připustil trenér Egil Gjelland.

Třetí zastávku na střelnici už ale zvládla z vedoucí skupiny s nulou pouze Wiererová, takže po stojce měla 25 vteřin náskok na H. Öbergovou, která musela na trestné kolo. Podobně jednou zachybovala česká biatlonistka, ale společně s běžecky hodně zrychlující Rakušankou Hauserovou se ke Švédce rychle dotáhly.

Rozuzlení měla přinést až poslední položka, která úplně převrátila pořadí. Wiererová totiž dvakrát chybovala a tím si odstřelila medaili. Totéž postihlo i Davidovou a mohla rovněž na přibližující se pódiové umístění zapomenout. „Obě rány mimo terč jí ulétly doleva. Těší mě stabilní výkonnost Markéty, ale sama dobře ví, že ještě potřebuje zlepšovat rychlost při střelbě," mínil norský trenér českých žen Egil Gjelland.

Na posledních dvou kilometrech se do čela dostaly díky perfektně zvládnuté závěrečné stojce Francouzka Simonová a Němka Preussová, přičemž prvně jmenovaná se dočkala triumfu, protože ji do běžeckého finiše zůstalo nejvíc sil. Bronz ze souboje tři Seveřanek vyválčila H. Öbergová, rozdíl mezi šestou a třináctou příčku v cíli činil necelých šest vteřin.

„Mohla jsem skončit o hodně lépe, přece jen ta dvojka z poslední střelby tam být neměla. Předtím na trati mě ale okolnosti donutily udávat tempo. Další holky ze špice moc jet nechtěly a já při své pomalejší střelbě nechtěla dopustit, aby se sjel celý balík. Před masákem jsem se cítila dost unavená, nakonec to až tak šílené nebylo, i když pětkrát vystoupat na Rennsteig bylo opravdu náročné. Ale nechci být neskromná, každé umístění v první desítce se počítá," vykládala Davidová.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo)
Závod žen s hromadným startem na 12,5 km:
1. Simonová (Fr.) 40:11,1 (3)
2. Preussová (Něm.) -3,9 (2)
3. H. Öbergová (Švéd.) -11,7 (3)
4. Tandrevoldová (Nor.) -13,0 (2)
5. Brorssonová (Švéd.) -14,9 (1)
6. Wiererová (It.) -28,8 (2)
7. Röiselandová -30,3 (4)
8. Eckhoffová (obě Nor.) -32,1 (4)
9. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -32,6 (4)
10. Davidová (ČR) -33,0 (3).
Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů):
1. Röiselandová 579
2. Eckhoffová 560
3. H. Öbergová 550
4. Wiererová 442
5. Preussová 439
6. E. Öbergová (Švéd.) 429
...9. Davidová 364
55. Puskarčíková 40
57. Charvátová 37
65. Jislová (všechny ČR) 20

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.