Hlavní obsah

SESTŘIH: Návrat krále. Hvězdný Bö je opět zlatý, Norové psali historii. Krčmář si polepšil o příčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmnácté světové zlato do sbírky největší biatlonové hvězdy! Johannes Bö se při šampionátu v Novém Městě po dvou stříbrech vrátil na pozici, na níž je zvyklý. Nejlépe zvládl bitvu nervů na střelnici s krajany, kteří si závod (opět) podmanili. Norové obsadili prvních pět míst, což se dosud na MS nestalo. Nejlepší z Čechů Michal Krčmář dojel 18.

Stíhačka mužů na 12,5 kilometruVideo: Česká televize

 
Článek

11/2_MS Biatlon

Rozhodovala poslední položka. Nebylo pochyb o národnosti vítěze, řešilo se jen jméno. A Johannes Bö ukázal, proč bývá označován za nejlepšího biatlonistu v historii.

Po třech chybách na úvodních dvou položkách už byl bezchybný, zatímco střelecky zkolaboval jeho bratr Tarjei. Po třech nulách netrefil hned čtyři terče a propadl se na konečné páté místo, dvakrát chyboval i Vetle Sjaastad Christiansen, jenž do té doby vedl. Uhájil aspoň bronz za vítězem sprintu Sturlou Laegreidem.

Johannes Bö si pak závěr závodu vychutnal, před cílem poklekl a imaginárně vystřelil, ukázal dres s nápisem Defending champion. Obhájcem titulu bude díky svému osmému individuálnímu zlatu i za rok v Lenzerheide. Do elitní osmičky se vměstnalo hned šest Norů, které doplnili dva Švédové.

Už si šampionát užívám a vnímám ho pozitivně, říká Michal Krčmář. Cítím se líp, ale ještě je přede mnou spousta práceVideo: Sport.cz

Třiatřicetiletý Krčmář si proti sprintu o jednu příčku polepšil, když na střelnici posbíral tři chyby, brzdil ho pomalejší střelecký čas. „Poslední střelba ho stála umístění do patnáctky, určitě jsme ho viděli o něco výš,“ přiznal v České televizi sportovní ředitel Ondřej Rybář.

„Podmínky na střelnici byly náročné. Na nástřelu vítr vál, pak zase přestal. Byl jsem z toho roztěkaný na první položce. Na poslední stojce to do mě trochu vanulo, ale nic, co bych neměl zvládnout. Mohlo to být veselejší,“ uznal Krčmář, byť zaznamenal svůj nejlepší výsledek ve stíhačce na vrcholné akci.

Nový biatlonový fanoušek Petr Švancara. Střelba je jako penalta ve fotbale, ale oni jich tam mají pětVideo: Sport.cz

V době startu ustal déšť, ale před polovinou závodu už opět zkrápěl diváky i biatlonisty hustý liják. Trochu se zvedl vítr, který zejména v úvodu dramatizoval dění na střelnici.

Stejný počet trestných okruhů jako Krčmář si zajel Tomáš Mikyska, jenž si polepšil ze 33. na 27. místo. Vůbec se na střelnici nedařilo Jakubu Štvrteckému, jenž s osmi chybami dojel mezi posledními na 47. příčce.

Čtvrtý z Čechů Jonáš Mareček do závodu nenastoupil. Novoměstský rodák prošel do stíhačky z 58. místa, když už ve sprintu se necítil dobře. Do nedělního závodu ho pak nepustily potíže s dutinami.

Mrzí mě ty ležky, byly to čistě moje chyby, litoval jinak spokojený Tomáš Mikyska. V závěru ho vyhecovali fanoušciVideo: Sport.cz

Pořadatelé museli před závodem změnit okruh, kvůli dešti a teplu byla část plánované trati příliš rozměklá. „Věděli jsme to od rána, byl jen jiný kopec a zatáčka, nebyla to zásadní změna,“ říkal Krčmář.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě – stíhací závody:
Muži (12,5 km):
1. J. T. Bö 32:36,9 (3)
2. Laegreid –28,7 (2)
3. Christiansen –38,5 (3)
4. Dale-Skjevdal –54,0 (3)
5. T. Bö (všichni Nor.) –1:20,9 (4)
6. Samuelsson (Švéd.) –1:28,3 (3)
18. Krčmář –3:20,9 (3)
27. Mikyska –4:26,6 (3)
47. Štvrtecký (všichni ČR) –6:42,1 (8)

Reklama