Hlavní obsah

Biatlonová sestava odtajněna! Roli sehrála i nehoda při tréninku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Biatlonová show může odstartovat, její úvodní díl už zná i své české protagonisty. Do smíšené štafety na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vyrazí ve středu v 17.20 kvarteto Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová.

Foto: Český biatlon/Jaroslav Svoboda

Markéta Davidová nemůže chybět v sestavě české smíšené štafety.

Článek

Jedenáct let čekání končí. V úterý večer byl šampionát slavnostně zahájen, ve středu už 27 000 natěšených diváků ve Vysočina areně a okolí opět vytvoří kulisu, kterou opěvují i zahraniční biatlonové hvězdy. Nad tribunami si vítr pohrává s 33 vlajkami účastnických zemí, ale většina fanoušků bude chtít vidět tu českou při slavnostních ceremoniálech.

Je to reálné? Před jedenácti lety to klaplo hned na úvod právě ve smíšené štafetě, kdy si pro bronz dojela sestava Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec. Všichni už kariéru ukončili, jediným aktivním pamětníkem šampionátu zůstává Michal Krčmář, jenž bude štafetu rozjíždět.

„Samozřejmě se zmiňuje, že tehdy byl český tým bronzový, vyskakuje to všude. Ale je to po jedenácti letech spíš hezká vzpomínka, než že by to něco ukazovalo do závodu,“ uvědomuje si Krčmář.

Vloni na mistrovství světa byli Češi za vítěznými Nory v sestavě s Terezou Voborníkovou místo Jislové pátí, v aktuální sezoně Světového poháru zatím obsadili páté a šesté místo. „Ve smíšené štafetě už dokáže dát dohromady silnou sestavu deset zemí, klidně osm může mít na medaili,“ upozorňuje Krčmář.

O jeho jménu v sestavě nebylo pochyb, podobnou pozici měla Markéta Davidová. O tom, kdo je doplní, se trenéři rozhodovali až do úterního večera, mezi muži vyhrál minisouboj s Jonášem Marečkem Tomáš Mikyska, na pozici finišmanky dostala přednost Jessica Jislová před Terezou Voborníkovou.

Rozhodoval i projev v úterním jediném plnohodnotném tréninku, kdy Mareček zlomil hůlku a lehce si hnul se zády. „Program je dlouhý, tak by bylo zbytečné to ze začátku přepísknout,“ vysvětloval Michael Málek, trenér mužů.

A Mareček se ani na start úplně necítil… „Kdyby se mu to nestalo, asi by jel, ale říkal, že cítí větší nervozitu, než by měl. A když není ve stoprocentním rozpoložení, dostal přednost Tomáš, který je na to připravený,“ vysvětloval Málek, proč důvěru dostal Mikyska, jenž si v létě vážně poranil koleno, ale po operaci se stihl dát včas dohromady.

„U holek Egil (kouč Gjelland) zvolil Jessiku, která má na střelnici stabilní výsledky,“ doplnil Málek s vědomím, že podmínky na střelnici budou zřejmě náročné.

Foto: Český biatlon

Trenéři Matt Emmons (vlevo) a Egil Gjelland při tréninku českého týmu.

Start šampionátu je důležitý pochopitelně i pro pohodu týmu, jemuž se zatím v sezoně nedaří. Však individuálně zůstávají nejlepším výsledkem osmá místa Michala Krčmáře a Lucie Charvátové.

„Vždycky je super, když se začátek podaří, ale nedává vám záruku, že se bude dařit dál. Ve štafetě stačí, když jeden zachybuje, a posune celý tým jinam,“ upozorňuje sportovní ředitel Českého biatlonu Ondřej Rybář.

„Ale samozřejmě sportovec sleduje, kolikátý byl na svém úseku, jak běžel s tím a tím. Pro nás bude částečné vítězství, když spadne tréma z domácího prostředí, nechceme řešit, kde byl dílčí neúspěch,“ doplňuje Rybář. Kde leží hranice úspěchu? „Širší pódium, tedy výsledek do šestého místa, bychom určitě brali jako pěkné,“ má jasno Málek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.